Redningsaksjon i Kaldfjord

Knølhval døde i sildenot – to andre ble reddet

Onsdag morgen fikk kystvaktskipet «Heimdal» melding om tre knølhvaler som hadde gått seg fast i en sildenot i Kaldfjorden. Da de kom fram hadde den ene omkommet.

Kystvaktskipet «Heimdal» og to mann fra brannvesenet jobbet onsdag med å frigjøre en knølhval i Kaldfjorden. En annen hval kom seg også løs, mens en tredje døde i sildenota den hadde satt seg fast i. Bildet av kystvaktskipet er fra en tidligere anledning.  Foto: Stian Lysberg Solum/Forsvarets Mediesenter

nyheter

I 08.30-tiden onsdag tok kystvaktskipet kontakt med et fiskefartøy i Kaldfjorden for en rutineinspeksjon om det generelle fisket. De fikk da vite at fartøyet hadde fått hval i nota og plagdes med det.

– Vi tilbydde dem hjelp med å få ut hvalen, og ankom området litt etterpå. Da var det tre knølhvaler i nota. To av dem svømte fritt inne i nota, mens en satt fast i siden og hadde dessverre omkommet og var død da vi kom dit, sier Ørjan Bekken, kaptein om bord kystvaktskipet «Heimdal», til iTromsø onsdag kveld.

– Så mørkt på det

– Vi brukte en del tid på å få den døde hvalen ut av nota. Samtidig satte en av de andre seg fast og tullet seg inn. Det krevde mye tid og arbeid å få den løs. Vi så ganske mørkt på det en stund fordi han hadde satt seg skikkelig fast. Men vi fikk etter hvert veldig god hjelp fra brannvesenet i Tromsø. Da de kom om bord fikk vi hvalen løs. De hadde med seg godt utstyr og kniver til å skjære løs linet i sildenoten som satt fast rundt halen til hvalen. Det var ved hjelp av dem at vi fikk den løs, sier Bekken takknemlig.

Jobben med den aktuelle hvalen begynte i 10-tiden og ble ikke avsluttet før rundt klokken 18.30 onsdag kveld.

– Vi holdt ikke på hele tiden fordi vi måtte ta noen pauser innimellom for å få mat og varmen i oss. Men i 18.30-tiden var vi ferdige. Da var hvalen kjapp med å stikke av gårde selv om han hadde sittet fast lenge og brukt mye energi, forteller kapteinen på kystvaktskipet.

Vanskelig redningsaksjon

Han beskriver arbeidet med å få løs hvalen som utfordrende.

– Det var veldig mye arbeid. Det var mye liv i hvalen og den hadde tullet seg godt inn i linet i nota. Mye sjø og mye bevegelse i selve hvalen gjorde jobben vanskelig. Værforholdene gjorde også jobben vanskelig, ettersom det var ganske kaldt ute, sier Bekken.

Han forteller at kystvaktskipet til enhver tid hadde tre mann i en lettbåt som forsøkte å få løs hvalen.

– Hele mannskapet har vært med. Det har vært en kjempeinnsats fra alle for å få det til, sier han om hvalen som ble reddet.

Det tredje hvalen lot seg lede ut av nota uten at den satte seg fast, forteller kapteinen.

– Trist

Han utdyper at det var trist at de ikke klarte å redde alle de tre knølhvalene.

– Da vi kom fram var den allerede død. Jeg vet ikke når fiskefartøyet oppdaget hvalen i sildenota, eller hvor lenge den hadde vært fanget der, men jeg vil anta at de hadde vært der en times tid. Hvalen som døde hadde viklet seg inn. Hva som gjorde at den døde vet jeg ikke, men den kan nok ha druknet, sier Bekken.

Skåret løs med kniv

Politiet i Tromsø meldte om hendelsen klokken 18.41 onsdag kveld, og opplyste da om at en hval hadde blitt frigjort i Kaldfjorden.

Stig Andreassen, operatør ved 110-sentralen, kunne like før klokken 19.00 opplyse til iTromsø at brannmannskapene som deltok i redningsaksjonen var på vei tilbake fra oppdraget.

– De er på vei inn akkurat nå. Det de forteller er at det var en knølhval som hadde satt seg fast, og at de skar den løs ved hjelp av kniv. De har skåret over not og tauverk.

– Hvalen takket for seg og har stukket av, utdyper Andreassen.

Gjorde jobben fra skipet

Brannvesenet fikk melding om hvalen i 15.30-tiden onsdag.

– Vi sendte to mann ut med kystvaktskipet. De har gjort jobben fra båten og har ikke vært i vannet, forklarer operatøren ved 110-sentralen.