I fjor skrev trafikkbetjentene til Tromsø Parkering ut 2.408 parkeringsbøter på de ulike parkeringsområdene til UiT–Norges arktiske universitet. Det var det første hele året med parkeringsavgift etter at universitetet innførte parkeringsavgift 1. september 2015.

Ikke mål å ta flest mulig

– Så godt som alle ileggelsene skyldes manglende betaling. Det er ikke så unaturlig at det blir mange, siden det er den største konsentrasjonen av parkeringsplasser i Tromsø, med rundt 900 plasser i alt, sier fagsjef Tore Bentzen i Tromsø Parkering.

Han bedyrer at de ikke er ute etter å skrive ut så mange bøter som mulig, men at flest mulig parkerer lovlig. Det er derfor bare toppen av isberget de tar av feilparkeringer på universitetsområdet.

– Vi kunne sikkert femdoblet antall ileggelser og kunne lønnet er par betjenter på heltid bare der. Vi legger ikke skjul på at vi tjener penger på gebyrene, men målsettingen er at folk skal parkere riktig både på private og offentlige områder, sier Bentzen.

App-bruken tatt av

Parkeringsselskapets ansatte hadde nok å henge fingrene i hele 2016. Totalt skrev de ut 18.368 bøter, som er en økning på 4.500 eller 25 prosent fra 2015. Da har Bentzen trukket fra rundt 1.000 parkeringsbøter som skyldes at folk har tastet feil på mobilen i forbindelse med bruk av parkeringsapp.

– Bruken av app har tatt helt av og flere tusen bilister har tatt den i bruk. Noen har store fingre og det kan være kaldt når de taster inn bilens registreringsnummer. Da skjer det åpenbare feiltastinger. Parkeringsavgiften kommer inn, men den er registrert på et annet registreringsnummer. Da sletter vi gebyret.

Flest kontrollavgifter

Det er tre typer ileggelser Tromsø Parkering skriver ut; parkeringsgebyr for brudd på trafikkreglene (p-forbud, på fortau, for nært kryss), tilleggsavgift på grunn av manglende betaling/tida gått ut eller kontrollavgift for feilparkering på private områder (UiT, barnehager, skoler og bedrifter).

– Det er siste kategori som har økt desidert mest. Fra 2015 til 2016 har det økt fra rundt 6.000 til 8.500 ileggelser.

Tromsø Parkering har rundt 140–150 private parkeringsavtaler i tillegg til at de har alt av offentlig vei.

Nye regler

Fra årsskiftet trådte en rekke nye parkeringsendringer i kraft, blant annet størrelsen på bøtene, eller kontrollsanksjon som det nå formelt heter. Mens gebyret i fjor var på 710 kroner, er det nå på 600 kroner.

– Det handler om at det skal være like sanksjoner mellom alle parkeringsselskapene, sier Tore Bentzen.