Etter at Rema meldte om at Mack skal ut av landets butikkhyller, og kanskje også i Troms, reagerer også Norges nordligste fylke, som ikke har eget bryggeri.

I Alta har fraflytta tromsøværing Egil Arvesen Mofoss, opprettet facebookgruppa «Æ velge Mack», for å minne på hvor viktig det er å si fra.

– Dette er en viktig sak for Nord-Norge og nordnorske bedrifter mot matvaregigantenes kjør mot lokale bedrifter. Vi som forbrukere må kunne si fra at vi ikke liker det, sier Mofoss, som har bodd i Alta siden 1990.

Besøkte Mack som guttunge

Selv har han vært på utplassering som skolegutt inne på Macks tidligere lokaler i Tromsø sentrum, og har som mange andre et sterkt forhold til den nordnorske ølgiganten.

– Her i Alta er Mack en sterk merkevare både innenfor mineralvann og øl.

– Hva tenker dere om at det nå ikke blir Mack-produkter på Rema 1000-butikkene i Finnmark. Selv om direktør i Rema 1000 sier at Mack skal være i nord?– Vi er vant med at det meste stopper opp i Nord-Troms når det egentlig snakkes om Nord-Norge.

Viktig for idretten

Selv er han tidligere leder i Bossekopp Ungdomslag og veldig engasjert i finnmarksidretten. Her frykter han nå at støtte skal forsvinne om Mack rammes hardt av kuttene til Rema 1000.

– Mack er en viktig bidragsyter til blant annet BUL og mange andre idrettslag. Sånt er veldig viktig for idretten. Det handler om arbeidsplasser for dem, og alt henger sammen. Når ting sentraliseres blir det mindre arbeidsplasser og mindre penger drypper på lokal idrett. I tillegg er de jo en viktig bidragsyter til kulturlivet i blant annet Tromsø, sier Mofoss.

Vil nå 1.000

Den engasjerte tromsøværingen forteller at gruppen nå har 700 medlemmer, men at han håper å nå 1.000 innen søndagen er omme.

– Det er ikke snakk om en boikott av Rema, men en oppfordring til å bruke butikker som selger Mack. Jeg inviterte mange gamle tromsøvenner i gruppa, men like etter haglet det inn altaværinger også. Det er klart det engasjeres her også, sier Mofoss.