Tromsø havn har 110 innmeldte cruiseanløp i år, med til sammen 123.000 passasjerer. Det er en økning på over 20.000 passasjerer fra i fjor, da 91 skip var innom Tromsø.

Større enn Nordkapp

– 2017 ser veldig bra ut, med mange store og nye cruiseskip. For første gang har vi cruiseanløp i 11 av 12 måneder, det er bare september vi ikke har anløp, sier markedsansvarlig Harriet Willassen i Tromsø havn.

Det betyr at Tromsø kan få flere anløp enn Nordkapp, som tradisjonelt har vært større på cruise enn Tromsø.

– Vi har vintercruisene som gjør at vi går forbi Nordkapp. Om vinteren stopper cruiseskipene i Alta.

Største cruiseskip

23. mai kommer det til å bli skrevet cruisehistorie når «MSC Preziosa» kommer til Tromsø. Det tilhører italienske MSC cruises. Det er 333 meter langt og har plass til 4.345 passasjerer.

– Det blir det største cruiseskipet vi har hatt. Det skal innom Tromsø fem ganger i løpet av sommeren.

Årets cruisesesong starter 28. januar. Da kommer Fred Olsen-båten «Balmoral». Fra januar til mars har Tromsø anløp av 13 cruiseskip, og for første gang kommer et tysk rederi vinterstid.

Første tyske vintercruise

– Det tyske rederiet Aida kommer hit med «Aidacara» én gang i februar og tre ganger i mars. Vi har aldri før hadde et tysk rederi på vintercruise med tysktalende turister ombord.

Tyske cruiseturister kommer til å gjøre seg gjeldende gjennom hele året. «Aidasol» er en helt ny båt som kan ta inntil 2.600 passasjerer, og kommer til Tromsø 8. juni. Tyske «Mein Schiff 6» leveres i år og tilhører TUI cruises. Skipet er 295 meter langt og kan ta 2.790 passasjerer.

– Vi får gode tilbakemeldinger fra rederiene, og cruisene i Nord-Norge selges først, sier Willassen.

To cruise-topper

Juni er toppmåneden i antall cruiseanløp, da det er ventet 41 skip. 28. juni og 9. juli kommer til å bli de to mest hektiske cruisedagene for byens turistguider og turbusser. Da er det anløp av ikke mindre enn tre skip som kan ta 8.700 passasjerer, i tillegg til hurtigruten.

Disse to dagene kommer «MSC Preziosa» (4.345), «Costa Pacifica» (3.780) og «Ocean Majesty» (620).

– Det kommer til å bli travle dager for turist-Tromsø. 2017 blir et godt cruiseår, og jeg tror det vil komme artige nyheter utover våren med tanke på cruise, sier Harriet Willassen.

populært anløpssted: Markedsansvarlig Harriet Willassen i Tromsø havn opplever at Tromsø er populært som anløpssted for cruiseskip som aldri før.Foto: Tom Benjaminsen Foto: Tom Benjaminsen