Sjekk det spektakulære bildet: – Det var litt av et syn

Tommy Abrahamsen (27) fikk sitt livs hvalopplevelse i Kaldfjorden før jul. Plutselig spretter en spekkhogger opp fra havet, bare et par meter fra kajakken.

SVEVER: Tommy Abrahamsen er bare et par meter unna når denne spekkhoggeren plutselig spretter opp fra havet. Bjørn Tore Sørensen i nabokajakken sitter med fingeren på kameraet og klarer å fange det unike motivet.   Foto: Bjørn Tore Sørensen

nyheter

– Det var litt av et syn. Jeg så den andre veien og skvatt litt til. Plutselig så jeg undersiden på spekkhoggeren, sier den ivrige kajakkpadleren.

Fingeren på avtrekkeren

I nabokajakken satt Bjørn Tore Sørensen (52) med Canon EOS 5D-kameraet sitt skuddklart. De hadde sett spekkhoggere hoppe et par-tre ganger på 200–300 meters avstand, før det ble nærkontakt.

– Det gikk sabla fort, men jeg satt med fingeren på avtrekkeren. Jeg hadde flaks med de bildene, sier Sørensen.

TREFFER VANNET: Etter det akrobatiske spranget treffer spekkhoggeren vannet.  Foto: Bjørn Tore Sørensen

Bildet ble tatt lørdag 10. desember kl. 11.07. Følget på tre kajakker befant seg midt i Kaldfjorden, utenfor Aron Mat, da spekkhoggeren viste seg fram som litt av en luftakrobat.

Padlingen er en fritidshobby, om vinteren også i helgene dersom vær og lys tillater det.

Sjeldent syn

Ungdyr: Spekkhoggeren var ifølge Bjørn Tore Pedersen et yngre dyr.  Foto: Bjørn Tore Sørensen

Tidligere har hoppende knølhval i nærheten av kajakker blitt fotografert, men ifølge Sørensen er det første gang en spekkhogger er avbildet i lufta og samtidig i nærheten av en kajakk. I alle fall i Kaldfjorden.

– Det er sjelden å se hval i lufta, og den var rimelig høyt. Spekkhoggeren var ikke fullvoksen, det så ut som et yngre dyr.

Tommy Abrahamsen er ikke av den skvetne typen, og kjent for å være en barsking i kajakk. Han ble derfor ikke spesielt redd da spekkhoggeren gjorde sitt akrobatiske sprell tett ved.

– Nei, det var jeg ikke. Jeg er kjent som en liten tøffing på havet, og er ofte mer under enn over vannet.

Selvbygd trekajakk

Trekajakk: Tommy Abrahamsen var ute i sin selvbygde trekajakk da han fikk nærkontakt med spekkhoggeren.  Foto: Bjørn Tore Sørensen

Abrahamsen er snekker og det var en spesiell kajakk han var ute med denne dagen. I tillegg til at den er laget i tre, er den også utstyrt med seil.

– Jeg har bygd den sjøl, men den er ikke helt ferdig ennå. Det er gøy med seilet. Jeg bruker det på lange padlestrekk, sier han.

Fotograf Bjørn Tore Sørensen hadde en 40 millimeters linse på kameraet da han tok hvalbildet, mens ISO-innstilling var på 12.800, lukkertiden på 1/800 og blender på 5,6.

– Det var ganske mørkt den dagen, og både hval og kajakk er i bevegelse, sier Sørensen.

På vei ned: Her forsvinner spekkhoggeren ned i Kaldfjordens dyp etter å ha vist seg fram for skuelystne kajakkpadlere.   Foto: Bjørn Tore Sørensen