Nå er sjansen for å bli smittet av dette ekstra høy

I ukene etter nyttår øker smittefaren for omgangssyken. Her er kommuneoverlegens tips for hvordan du kan slippe unna viruset.

FØLGER OPP: Kommuneoverlege Kathrine Kristoffersen vil se nærmere på saken tirsdag. Hun opplyser at dersom det er nødvendig, kan arbeidet stanses.  Foto: Tom Benjaminsen / iTromsø

HÅNDHYGIENE: Vi er inne i en periode med høy smittefare for omgangssyke. Kommuneoverlege Kathrine Kristoffersen oppfordrer folk til å være ekstra påpasselig med håndvasken for å unngå smitte.  Foto: Tom Benjaminsen / iTromsø

nyheter

– Grunnen til at smittefaren øker er fordi folk begynner på skole, jobb og har mye direkte kontakt med hverandre, sier Kathrine Kristoffersen, kommuneoverlege i Tromsø kommune.

Høy smittefare

Magesjau eller omgangssyke er veldig smittsomt. Det kan være nok å være kontakt med en annen person.

– Det vanligste er å bli smittet ved kontakt, enten fra person til person eller via forurensede overflater. Dette kan være dørhåndtak, vannkraner eller lysbrytere for å nevne noe, sier kommuneoverlegen.

Hun legger til at man også kan smittes ved dråpesmitte fra oppkast, forurensede matvarer og drikkevann.

Symptomer

Omgangssyke er som regel kortvarig. Det kan vare alt fra noen dager til ei uke.

– Symptomene er kvalme, oppkast, magesmerter og diaré. I tillegg opplever mange influensalignende symptomer som feber, muskel- og leddverk og hodepine, sier Kristoffersen.

Råd

Hun har følgende råd til dem som ønsker å unngå smitte:

– Det er viktig med god håndhygiene. Her anbefales det grundig vask med såpe. Det kan være en fordel å bruke papirhåndkle som kan kastes etter bruk, sier hun.

God og grundig håndhygiene er også viktig i dagene etter at man har blitt frisk.

– Det kan være lurt å vente i to døgn før man sender barn til barnehage og skole, før man returnerer til jobb, forteller Kristoffersen.

Under omgangssyken

Det er vanskelig å motvirke selve magesjauen når man først har fått det, men man kan lindre symptomene.

– Ved oppkast og diaré mister man mye væske og salter fra kroppen. Det er viktig å erstatte dette tapet. Man bør passe på at væsken ikke inneholder for mye sukker. Det kan øke graden av diaré, sier kommuneoverlegen.

Pleie, væskeinntak og mat er viktige faktorer for å komme seg igjennom sykdomsperioden.

– God pleie, eventuelt egenpleie, er viktig. Det er også mulig å bruke vanlige smertestillende hvis man skulle trenge det, sier hun.

Kommuneoverlegen Kathrine Kristoffersen legger til at man bør drikke mye vann. Når matlysten ikke er på topp, er det bedre å få i seg litt enn ingenting. Salte kjeks kan være en god løsning.