Nervene i spenn før fantasy-lansering

Elisabeth Øvrebergs debutbok "Blodets Galskap" slo så godt an at det måtte trykkes flere bare måneder etter slipp. Da er det naturlig at hun kjenner på et forventningspress før lanseringen av oppfølgeren.

ANDREBOKA: Forfatter Elisabeth Øvreberg lanserer sin andre fantasyroman 19. januar. "Blodets Hevnere" er oppfølgeren til "Boldets Galskap" som kom ut høsten 2015. Foto: Ingvild Vik 

nyheter

Det var høsten 2015 at Øvreberg lanserte sin debutbok, fantasyromanen "Blodets Galskap". Handlingen er lagt til Helgelandskysten og vikingtiden der hovedpersonen Eskil møter nattfolket.

– "Blodets Hevnere" er en oppfølger til "Blodets Galskap", og den går rett inn i handlingen der forrige bok slapp. Samtidig er den også frittstående – man trenger ikke å ha lest den forrige boka for å lese denne, sier Øvreberg.

"Nattfolket"-serien skal til slutt bli en trilogi, og Øvreberg er allerede i gang med den tredje og siste boka. 19. januar lanseres "Blodets Hevnere".

Respons

Øvreberg forteller at debutromanen førte til overveldende respons.

– Man sier jo at en norsk, ukjent debutant kan regne med å selge rundt 500 bøker. Vi valgte å "knalle til" og trykket 1.000 eksemplarer. Allerede i desember samme år måtte vi trykke opp 2.000 til, forteller hun.

LES OGSÅ: Debuterer med nordnorsk fantasy

Hun er usikker på det totale salgstallet nå, men opplever at fantasysjangeren virkelig er i tiden.

– Det er mye Game of Thrones, Hobbiten og Harry Potter for tiden. Jeg så for meg at det var mest tenåringer og personer i tyveårene som ville like boka mi, men det viser seg at den har slått godt an blant voksne også. Ofte forbinder man nok fantasy med hekser og trollmenn og drager, men min fantasy har ingen av de ingrediensene. Den er mer troverdig, forteller hun.

– Mine bøker handler om et folk som har jobbet med å avle fram egenskaper. Det er ikke merkelige vesener det handler om – det er folk. Bøkene er ikke så svevende.

Nervøs

Øvreberg synes det er vanskelig å spå hvordan det kommer til å gå med seriens andre bok, men håper på like god respons som på førsteboka.

– Men det er noe med den vanskelige andreboka da ... Førsteboka skrev jeg for gøy som en hobby, jeg visst jo ikke at den kom til å bli gitt ut. Nå er det et helt annet forventningspress, og det er litt skummelt.

Fra 24. januar skal Øvreberg i gang med forfatterbesøk i regi av Den kulturelle skolesekken.

LES OGSÅ: Fengende og skeiv ungdomskjærlighet

– Alle 8.-klassene skal ha forfatterbesøk, og dette er første gangen det er fantasy som står på timeplanen! Vi skal snakke om sjangeren, om boka mi, og elevene skal selv få skape et fantasyunivers på skriveverksted. Ungdommene i dag ser masse serier og har sikkert vokst opp med Harry Potter. For dem er fantasy helt naturlig, mener Øvreberg.

Hun understreker at hun i hovedsak skriver for å skape leselyst og leseglede.

– Jeg har fått tilbakemeldinger fra norsklærere om at de har gutter i klassene sine som aldri tidligere har lest ei bok, men som ikke har klart å legge fra seg "Blodets Galskap". Det blir jeg utrolig glad for! Jeg håper disse bøkene kan være en dør inn til å lese mer, at ungdommene blir nysgjerrige og ser at bokverdenen åpner seg for dem, sier hun.

20. januar har Øvreberg bokbad på biblioteket.