Denne uken vedtok kulturkomiteen i kommunen et enstemmig vedtak om at de «ser med bekymring på at komiteen for kultur, idrett og friluftsliv er i ferd med å bli et orienteringsorgan for saker som allerede er ferdigbehandlet. [Vi] viser til tilskuddssaker som åpenbart burde vært til uttalelse/behandling i fagkomiteen for endelig vedtak.»

Bakgrunnen er at flere av kommunestyres medlemmer i de ulike komiteene er frustrert over at formannskapet tar de fleste beslutningene i kommunen, mens komiteene blir orientert i etterkant.

Uten reell makt

KRITISK: Vanja Terentieff (H) er leder for kulturkomiteen i kommunen. Nå etterlyser hun reell makt til sine medlemmer.

Vanja Terentieff (H) er komitéleder for kulturkomiteen. Hun mener at komiteen hennes i realiteten er uten makt.

– De diskrediterer fagkomiteene ved å kun sende oss ferdigbehandlede saker. Det gjør at vi ikke har makt over kulturpolitikken i kommunen, eller noe vi skulle ha sagt. Hva er da poenget med en fagkomité?

– Ordføreren sa at alt skulle bli så mye bedre under formannskapsmodellen, men i realiteten så ligger all makten hos henne og formannskapet. Nå må ordføreren gå i seg selv, sier Terentieff.

Kun orientert

I dag må alle tildelinger, også innen kulturfeltet, gjøres av formannskapet.

– Det blir helt feil. Alle sakene vi får er orienteringssaker om ting formannskapet allerede har vedtatt. Vi trenger ikke møte for å la oss orientere, da kan vi heller lese protokollen til formannskapsmøtene.

Mens det før var opp til byrådet hvilke saker som skull behandles i komiteene, er det nå opp til ordfører Kristin Røymo (Ap) alene.

– Komiteen ønsker å ha en reel politisk innflytelse på sitt ansvarsområde. Det er et viktig demokratisk prinsipp. Hvis ikke trenger vi ikke møte i komiteene lenger, sier Terentieff.

Kritikk av sine egne

PARTIFELLE: Elisabeth Steen (Ap) er enig i kritikken til Terentieff.

Arbeiderpartiveteranen Elisabeth Steen sitter også i kultur, idrett og frivillighetskomiteen. Hun var med på å formulere vedtaket med kritikken mot ordføreren.

– Bakgrunnen er at vi fikk tre tilskuddssaker på frivillighetsmidler, hvor samtlige saker var ferdigbehandlet i formannskapet for flere uker siden. Vi ble bare orientert om at pengene var delt ut. Det betyr at vi som fagkomité har hatt null innflytelse.

– Det hadde hjulpet hvis vi fikk sakene før de er ferdigbehandlet. Jeg skjønner at det er tidsfrister å forholde seg til, men man må avveie hensynet til effektivitet mot demokrati. Jeg håper dette endres, for vi har ingen funksjon som fagkomité hvis dette fortsetter.

Leder for byutviklingskomiteen, Ragni Løkholm Ramberg (Ap), stiller seg også, med noe forbehold, bak kritikken.

RAMBERG: Ragni Løkholm Ramberg (Ap) er delvis enig i kritikken mot formannskapet og Røymo.

Kjent med kritikken

Kristin Røymo er kjent med den ulmende misnøyen hos både posisjonen og opposisjonen.

– Jeg har oppfattet frustrasjonen, særlig fra kulturkomiteen. Jeg skjønner at de er fortvilet. Ifølge reglementet er de ikke en behandlende komité, når det kommer til tildeling av midler. Vi bestemte at ingen av komiteene skulle ha avgjørende myndighet, da vi utformet reglement til formannskapsmodellen.

– Så istedenfor blir de orientert om saker dere allerede har ferdigbehandlet?

– Det er uheldig at de har en orienteringsrolle. Komiteene burde ha vært konsultert fagpolitisk på forhånd av formannskapets behandling av sakene, men tidsfrister har gjort det umulig i enkelte saker. Det er en utfordre situasjon, sier Røymo, som innrømmer at hun ikke har vært tidlig nok ute i behandlingen av flere saker.

Røymo mener at løsningen på problemstillingen er å gjøre endringer i den nyinnførte formannskapsmodellen.

– Vi må ha en gjennomgang av den politiske modellen. Jeg skal innkalle alle komitéledere til et møte, og gå gjennom erfaringer, og for å diskutere ansvarslinjene. Strukturen og reglementet er ikke meislet i stein. Må vi endre reglementet, så vil kommunestyret gjør en vurdering av det i løpet av vårsemesteret, sier Røymo.

Hun er bekymret over at politikere i kommunen mister motivasjon over manglende innflytelse.

– Det er et kjempealvorlig budskap. Vi skal gå noen runder, og vi vil gjøre de nødvendige justeringene, sier hun.