Etter julen og nyttårsaften kommer man i kontakt med mange, og berører flere gjenstander som smittebærere kan ha vært i kontakt med.

– I perioden etter nyttår er det vanlig at smittefaren øker for omgangssyke, siden folk begynner på skole, jobb og har mye direkte kontakt med hverandre, sier Kathrine Kristoffersen kommuneoverlege i Tromsø kommune.

Høy smittefare

Magesjau eller omgangssyke er ekstremt smittsomt, det kan være nok å være kontakt med en annen person.

LES OGSÅ: Influensaen kan være på retur

– Det vanligste er å bli smittet ved kontakt, enten fra person til person eller via forurensede overflater, som dørhåndtak, vannkraner og lysbrytere for å nevne noe, sier kommuneoverlegen.

Hun legger til at man også kan smittes ved dråpesmitte fra oppkast, og via forurensede matvarer eller drikkevann.

Symptomer

Omgangssyke er som regel kortvarig fra noen dager til en uke, og symptomene er mange.

– Symptomene er kvalme, oppkast, magesmerter og diaré. I tillegg opplever mange influensalignende symptomer som feber, muskel- og leddverk og hodepine, sier Kathrine Kristoffersen.

Forholdsregler

Betegnelsen omgangssyke er passende fordi det er så smittsomt, men hvilke forholdsregler kan man ta.

– Det er viktig med god håndhygiene. Her anbefales det grundig vask med såpe. Det kan være en fordel å bruke papirhåndkle som kan kastes etter bruk, eller å vaske hånddukene etter bruk, sier hun.

God og grundig håndhygiene er også viktig i dagene etter at man har blitt frisk.

– Det kan være lurt å vente i to døgn før man sender barn til barnehage og skole, og før man returnerer til jobb, forteller Kristoffersen.

Under omgangssyken

Det er vanskelig å motvirke selve magesjauen når man først har fått det, men man kan lindre symptomene som følge av den.

– Ved mye oppkast og diaré mister man mye væske og salter fra kroppen. Det er viktig å erstatte dette tapet. Man bør passe på at væsken man gir for å forhindre uttørring, ikke inneholder for mye sukker siden det kan øke graden av diaré, sier kommuneoverlegen.

Pleie, væskeinntak og mat er viktige faktorer for å komme seg igjennom omgangssyke.

LES OGSÅ: – Vask fingrene godt

– God pleie, eventuelt egenpleie er viktig. Det er også mulig å bruke vanlige smertestillende hvis man skulle trenge det, sier hun.

Kommuneoverlegen Kathrine Kristoffersen legger til at man bør drikke mye vann og når matlysten ikke er på topp, er det bedre å få i seg litt enn ingenting. Da kan salte kjeks være en god løsning.