Norge bruker minst hormonprevensjon i Norden

Sammen med Island er Norge det landet i Norden som bruker minst hormonprevensjon.

PREVENSJON: Norge er blant de landene i Norden som bruker minst hormonprevensjon.  Foto: Michelle Iselin Bjellmo

nyheter

Ifølge forskning.no finner vi Danmark på motsatt side av statistikken.

Dette er basert på en studie fra forskere fra samtlige land i Norden som har undersøkt salgsstatistikk og informasjon om hvor mye som er foreskrevet og hentet ut. I studien tok de for seg resepter på all hormonprevensjon mellom 2010 og 2013.

– Tradisjonelt har Norge hatt lavere hormonell prevensjonsbruk enn våre naboland, sier professor i samfunnsmedisin, Finn Egil Skjeldestad ved UiT–Norges arktiske universitet til forskning.no.

Langtidsvirkende prevensjon

I studien så det ut til at norske kvinner gradvis benyttet seg mer av langtidsvirkende prevensjon fra 2011 til 2013. Det er i tråd med Helsedirektoratets anbefalinger som mener at flere kvinner burde benytte seg av langtidsvirkende prevensjonsmidler.

LES OGSÅ: Du har tint fisk feil hele livet

– Skeptisk til implantat

Hovedgrunnen til at langtidsvirkende prevensjon blir anbefalt, er først og fremst at antall uønskede graviditeter blir redusert.

Likevel er det noen som er skeptiske.

– Jeg opplever at noen er skeptiske til et implantat. Også går det rykter. Noen får blødningsforstyrrelser, og disse stemmene blir mest hørt, litt som dramatiske fødselshistorier blir hørt mer enn gode, sier helsesøster, Nina Aurora Malm til forskning.no.

Vi ønsker engasjerende debatter på itromso.no. Du er velkommen til å kommentere sakene på våre sider, men vi ber deg først lese våre retningslinjer for innlegg:

×

RETNINGSLINJER FOR INNLEGG

iTromsø gjør oppmerksom på at du er juridisk ansvarlig for dine kommentarer. Dette personlige ansvaret gjelder enten du velger å kommentere i kommentarfeltene på våre nettsider eller du skriver innlegg på våre Facebook-sider.

iTromsø ønsker en åpen, saklig og engasjerende debatt. Vi oppfordrer alle til å være saklige, vise respekt for andres meninger og å holde seg til saken. Vi fjerner fortløpende innlegg som er rasistiske, sjikanøse eller på annen måte strider mot etikk eller lovverk. Du kan varsle oss her dersom du ser innlegg du mener bryter med god debattskikk.

Alle som vil delta i debatten hos oss må skrive under eget navn. Vi forbeholder oss retten til å utestenge brukere som begår grove eller gjentatte brudd på våre retningslinjer.

nyheter