Hva mener andre er spennende med Arktis? Det skal denne debatten gi svar på

Hva er resten av verden opptatte av når det kommer til Nordområdene? Og hva rapporteres det om i utenlandske medier?

DEBATT: Hva er spennende for utenlandske journalister i Nordområdene? Det blir det debatt om under Arctic Frontiers i neste uke. Her taler utenriksminister Børge Brende under fjorårets konferanse. Foto: Tom Benjaminsen 

nyheter

Det skal diskuteres i en pressedebatten «The Arctic Story Today» på Café Sånn tirsdag, et arrangement i regi av Arctic Frontiers og Troms Journalistlag.

– Vi kan mye om den arktiske debatten innenfra, men når vi får journalister fra utlandet på besøk er det spennende å høre hvorfor de bryr seg om å rapportere fra Arktis og hvorfor en arktisk story er interessant for deres lesere eller lyttere, sier pressesjef i Arctic Frontiers, Jens Eirik Larsen.

– Hvilken story er det de ser og hvorfor er det viktig for dem å rapportere om utviklinga i Arktis? Jeg tror vi får mange svar om hvorfor utenlandsk media bryr seg. Noen er nok opptatte av det sikkerhetspolitiske og mange av klimaperspektivet, mens andre bare er nysgjerrige på Nordområdene. Jeg tror vi får en fin samtale om Arktis ut fra mange innfallsvinkler, sier Larsen.

Blinde på egne forhold

Også den norske stemmen blir inkludert i debatten via redaktør Arne O. Holm.

– Jeg tror det blir en opplysende debatt, og den er åpent for hvem som helst. Man trenger ikke å være politisk nerd eller miljønerd for at dette skal være interessant, sier han.

Tom Benjaminsen, leder i Troms Journalistlag tror debatten kan være en vekker også for de lokale mediepersonen.

– Min vurdering er at dette er en flott mulighet for både journalister, men også mannen i gata, til å tilegne seg kunnskap. Jeg tror at vi som lokale mediemennesker ikke minst kan dra nytte av dette, for vi ser at vi i for liten grad klarer å omsette alt det spennende som skjer, til godt nyhetsstoff. Vi blir litt blind på egne forhold når vi sitter midt oppi det, og denne debatten kan nok åpne øynene til en del, mener han.

Tung kompetanse

I panelet sitter det arrangementskomiteen selv kaller «et journalistisk A-lag»:

Kathrin Hille, sjef på Financial Times’ kontor i Moskva, Bernice Notenboom, nederlandsk filmskaper, journalist og polfarer, John Vidal, miljøredaktør i The Guardian, Tom Yulsman, førsteamanuensis i journalistikk ved University of Colorado Boulder og vitenskapsjournalist, Manon Verchot, journalist i indiske The Quint og Arne O. Holm, sjefredaktør i High North News.

Debattleder er Adam Hannestad, utenriksjournalist i danske Politiken.