Tromsøbrua og Ishavskatedralen med Tromsdalstinden i bakgrunnen.

Det vil blant annet si at Tromsdalstinden blir 12 centimeter lavere på kartet, i tillegg til at Tromsøya blir liggende dypere i havet enn hva vi er vant til.

Alle kart fornyes

Årsaken er at det nye høydesystemet «NN2000» innføres, og at det gamle systemet, kalt «NN1954», legges vekk. Det opplyser Tromsø kommune på sin hjemmeside fredag.

Høydesystemet angir høydegrunnlaget, og er det som forteller hvor mange meter over havet et punkt ligger.

– Dette betyr at alle kart fornyes, og at høyden justeres noen centimeter ned, uttaler geodatasjef Espen Larsen.

En rekke målinger

Ifølge kommunen har Statens kartverk gjort en rekke nye målinger på kjente høydereferansepunkter over hele landet, og nå er det Tromsøs tur til å innlemmes i det nye høydesystemet.

Statens kartverk har konkludert med at hele Tromsø nå er 12 centimeter lavere enn det var under det forrige høydesystemet.

Overgangen til det nye systemet innebærer blant annet at alle som sender inn digitale kartdata og søknader om tiltak etter plan- og bygningsloven til Tromsø kommune må huske å bruke den nye høydereferansen.

– I praksis betyr dette lite for «hvermannsen» utover at høyden på kartet blir ny. Man må likevel være nøye på å dobbeltsjekke at man påfører den nye høydereferansen når man skal sende inn søknader og kart til kommunen, sier Larsen.