Innkjøringen og testingen av forbrenningsovnen gikk ikke helt etter planen denne uka. Ikke mindre enn to strømbrudd førte til driftsstans.

Tar tid

– Vi startet oppvarmingen av ovnen torsdag morgen, så gikk strømmen i hele området. Da den kom tilbake startet vi ovnen opp igjen, og da temperaturen hadde kommet opp i 800 grader, gikk strømmen igjen, sier kirkeverge Nils Opsahl.

Da iTromsø snakket med ham fredag formiddag var ovnen igjen i ferd med å komme opp i riktig arbeidstemperatur, som er 850 grader.

– Temperaturen viser nå 744 grader. Det er de siste 100 gradene som tar sin tid.

Opplæring

Når ovnen har nådd 850 grader skal det foretas testbrenning av kister uten lik. Kirkevergen håper de fra mandag kan starte ordinære kremasjoner, det vil si kister med lik. Det ligger 20 kister på krematoriet og kirkevergen har en reservene på ytterligere 20 lik som skal kremeres.

Den siste tiden har de ansatte fått opplæring i bruken av den nye ovnen, gjennomføring av kremasjoner og systemet med skanning og merking av kister før kremering.

Fjernstyres

Det tar fire timer fra krematorieovnen slås på til den blir 850 grader og kan tas i bruk til kremasjoner. De ansatte trenger ikke møte grytidlig på jobb for å fyre opp ovnen.

– Vi kan sette på timeren sånn at ovnen starter klokken 05 og er klar til bruk klokken 09. Det er også fullt mulig å ringe opp hjemmefra for å sette ovnen på, sier Nils Opsahl.