Espen Nordahl er skredvarsler for Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE), som har ansvar for snøskredvarsling i Norge.

– Det har gått en del småskred til nå i år. Det siste var et lite skred i Lyngen i går, men det har kun vært småskred til nå her i nord, forteller Nordahl.

– Typisk skredvær

Mye vind og nedbør gjør snøen usikker, som gjør at det lettere kan settes i gang skred.

– Akkurat nå har det vært typisk skredvær. Slik det har vært de siste dagene bør man holde seg unna terreng som har mer enn 30 graders helning. Iallfall til været roer seg, understreker Espen Nordahl.

Skredvarsleren trekker fram at fjellfarere i større grad enn før tar mer hensyn og respekterer skredvarslingene. Nordahl er selv leder i et prosjekt med en misjon om at ingen skal omkomme i snøskred i Norge.

– Det virker som at folk blir mer forsiktige, sier Nordahl.

Fem innblandet i skred

Nordahl trekker fram menneskelig feil som den største årsaken til å bli innblandet i skred. Han ønsker å belyse viktigheten av å følge med på vær- og varslinger.

– Så langt i år er det registrert fem personer i Troms som har vært innblandet i skred, men det er ingen som har skadet seg, så vidt vi vet, sier Nordahl.

Snødekket skal være rimelig stabilt, sammenlignet med tidligere år.

Troms fylke verst

Fra 1. desember i 2014 til 31. mai 2016 har 50 personer vært innblandet i skred.

– Troms er det fylket som har hatt flest omkomne. Av alle dødsfall er det rundt 40 prosent fra Troms fylke, om jeg husker rett, sier Espen Nordahl.

– Hva kommer det av?

– Mange er ute i fjellet her. Grunnen er neppe kunnskap og erfaring. I Troms er hovedfokus på kunnskapsutvikling med varsling og formidling av skredfare, sier han.