Her er tre av bildene som sikret Rikardsen den internasjonale prestisjeprisen

Audun Rikardsen er igjen kåret til «Arctic Photographer of the Year 2016».
nyheter

Audun Rikardsen, som vant den samme internasjonale prisen i 2014, trodde knapt hva han hørte da iTromsø ringte ham mandag og fortalte at han igjen hadde stukket av med den høythengende prisen.

– Jeg turte rett og slett ikke si noe der og da. Jeg måtte jo nesten sjekke om det stemte, sier han og ler.

Det viste seg imidlertid å stemme godt. Blant annet omtales han som en pioner innen arktisk fotografi, og en som setter standarden internasjonalt.

– Det er overveldende og artig å få så mye ros for arbeidet mitt. Ekstra morsomt er det siden alle bildene jeg meldte på konkurransen i år var fra Tromsø eller Steigen, hjemplassen min. Det er morsomt å få satt Tromsø på kartet, forteller prisvinneren.


Merking av kval med Audun Rikardsen

De barske beistene i bakgården vår

 

Bor på verdens beste plass

– Du har med årene blitt en ambassadør for både Tromsø og Arktis. Er det noe du er deg bevisst i arbeidet ditt?

– Både ja og nei. Jeg er veldig glad i Tromsø og Steigen, og veldig glad for at jeg kan fortelle andre, både lokalt, nasjonalt og internasjonalt, hvor flott vi har det her.

STORTRIVES: Audun Rikardsen stortrives ute i den nordnorske naturen.  Foto: Ronald Johansen / iTromsø

– Jeg bruker å si at vi bor på verdens beste plass, og det mener jeg. Vi har en fantastisk natur som skifter fra sommer til vinter, og det er store variasjoner og kontraster vi vær, sesong, natur – og ikke minst folk.

Samtidig som Rikardsen fikk nyheten om pristildelingen, arrangeres den store arktiske konferansen Arctic Frontiers i Tromsø, hvor blant annet flere norske og utenlandske ministre deltar.


Audun Rikardsen (46) er Årets tromsøværing

– Denne prisen handler om noe større

Audun Rikardsen, naturfotograf og professor i arktisk og marin biologi på UiT, er av iTromsøs lesere kåret til Årets tromsøværing 2016.

 

Vil øke kunnskapen om Arktis

– Et av debattemaene under årets konferanse er hvordan Arktis og polare områder dekkes av internasjonal presse. Det har også tidligere vært mye debatt rundt hvor lite man egentlig vet om nordområdene i for eksempel Brussel og andre sentrale maktsentra. Tror du arbeidet ditt er med på å lære omverden mer om hvor vi bor?

– Jeg håper det. Det er litt av poenget med det jeg holder på med. Mange av bildene mine har en historie bak seg. Og det er gjerne en del biologi i den historien. En del av bildene er snerkene enn andre, og de de omhandler viktigheten av bevaring av våre unike naturressurser. Samspillet mellom menneske og natur her i nord syns jeg også er svært spennende, svarer Rikardsen.

Rikardsen opplyser at Arctic Frontiers har kjøpt flere av bildene hans for å bruke i promoteringen av konferansen.

– Det må vel bety at de har sett noe av det samme i bildene mine som jeg jo også prøver å fortelle med de.


Tromsø-fotograf fikk tre bilder premiert i «naturfotografenes Oscar»

Audun Rikardsen fikk tre bilder premiert i konkurransen «Wildlife photographer of the year».