Flertall for Arctic Race

SV, Frp og deler av Høyre ville stikke kjepper i sykkelhjulene til Arctic Race. Likevel ble det flertall i kommunestyret for at kommunen skal arrangere sykkelracet.

Alexander Kristoff slo Thor Hushovd i spurtoppgjøret da Arctic Race of Norwa forrige gang ble arrangert i Tromsø.  Foto: Ronald Johansen

nyheter

For å arrangere Arctic Race of Norway i Tromsø må kommunen bidra med 6,4 millioner kroner. Den summen får Ingrid Marie Kielland (SV) til å sette seg på bakbeina.

– Basert på saksfremlegget, og at vi har stram økonomi i Tromsø, må SVs gruppe si nei til å ta ansvar for å arrangere Arctic Race, sier Kielland i onsdagens kommunestyre.

SIER NEI: SV sa nei til å arrangere Arctic Race. Gruppeleder Ingrid Marie Kielland mener arrangementet blir for dyrt.   Foto: Martin Lægland

 

Det ble starten på en lang og intens debatt om hvorvidt kommunen skal ta seg råd til å arrangere Arctic Race.

– Mye igjen for pengene

Mens SV var skeptisk, var både Ap, Sp, Rødt svært positiv til arrangementet.

GEVINST: Jarle Heitmann (Ap) mener kommunen vil tjene rått på å arrangere Arctic Race.  Foto: Martin Lægland

 

– Tromsø kommune skal kunne ta på seg slike arrangement. Med tanke på gevinstene vi får, er det verdt å ta slike en slik investering. Av de 6,4 millionene, vil store deler av kostnadene gå til oppgaver kommunen uansett må løse, som å oppgradere veiene i kommunen, sier formannskapsmedlem, Jarle Heitmann (Ap).

– Det er en naturlig del av kommunens drift. Derfor går vi helhjertet inn for Arctic Race, sier Heitmann.

– Har vi råd til å si nei? Med Arctic Race fyller vi hotellene på den delen av året hvor hotellene har minst belegg, sier Ap-politikeren.

– Gøy

Kielland og resten av SVs kommunestyregruppe var likevel ikke overbevist.

– SV var kritisk i 2014. Da brukte kommunen to millioner kroner, og vi mente at det halve ville vært nok, sier Kielland

– Det ble et flott arrangement sist, og det er gøy at Arctic Race vil tilbake til Tromsø. Men det forventes at kommunen skal stå for altfor store deler av arrangementet, mener Kielland.

– Verdens beste markedsføring

Høyre var splittet i sitt syn på saken, men gruppeleder Erlend Svardal Bøe var svært positiv til sykkelrittet.

– Arctic Race gir oss er verdens beste markedsføring. 180 TV-kanaler over hele verden viser rittet til hundre millioner seere. Det finnes ikke bedre markedsføring. Det koster over seks millioner, men hva får vi igjen? Jo, betydelig mer.

– Vi får flere turister til byen som legger igjen penger. Pengene går ikke til skumle kapitalister i Paris, men tilbake til Tromsø, og oppgradering av veiene som vil gagne hele Tromsø, sier Bøe.

Sponsorer

Ordfører Kristin Røymo (Ap) ville også at Tromsø skal arrangere sykkelracet.

– Det vil føre til 50.000 overnattinger i Tromsø under arrangementet, og vil gi 231 millioner kroner i TV-markedsføringsverdi for Tromsø. Jeg gleder meg til å arrangere Arctic Race om forslaget får flertall i kommunestyret, sier Røymo.

Høyre fikk også flertall for et forslag om å opprette en ”sponsor-pool” for å få næringslivet med på laget i finansieringen av Arctic Race.