Sparer kommunen for store utgifter

Her får de dreis på jobben

Bedriften Dreis er unik i Norge. De ansatte sørger for strøsand levert på døra og at hjemmetjenesten ikke stopper opp, og er omtrent ikke borte fra jobb.

sandsuksess: De Dreis-ansatte Casper Pettersen (fra venstre) og Morten Brekkland fyller strøsand i bøtter, mens Ap-politikerne Ingvild Kjerkol, Tove Karoline Knutsen og Brage Larsen Sollund følger med.  Foto: Ronald Johansen / iTromsø

IMPONERT: Stortingsrepresentant Tove Karoline Knutsen (Ap) liker det hun hører av arbeidsleder Terje Johansen ved Dreis.  Foto: Ronald Johansen / iTromsø

Dreis
  • Har som mål å skape arbeidsglede og en meningsfylt hverdag for mennesker, som trenger litt mer tilrettelegging enn andre, gjennom:
  • Dekkskifte, vask, profilering og bilpleie av kommunale kjøretøy
  • Dekkhotell for kommunale kjøretøy
  • Skogsarbeid, trevirkeproduksjon, vedproduksjon og vedsalg
  • Transportoppdrag
  • Snømåking
  • Salg av strøsand
  • Kurs og konferanse for kommunen
nyheter

Etter at den kommunale bedriften Dreis ble etablert for ni år siden sparer de 18 ansatte kommunen for store utgifter samtidig som mennesker med utviklingshemning få en meningsfylt hverdag. Her er sykefravær et fremmedord.

Mange tjenester

– Jeg vil skryte av oss selv, vi hadde i fjor et sykefravær på 1,4 prosent. Vi har noen som ikke har hatt én fraværsdag på ni år. På landsbasis er det ingen andre som har dette tilbudet, som jeg kjenner til, sier arbeidsleder Terje Johansen på Dreis.

LES OGSÅ: Gjennomfører stor gransking av økonomien i helse og omsorg

Dreis sørger for at kommunens bilpark på 400 kjøretøy vedlikeholdes og er i kjørbar stand til enhver tid. De tilbyr dekkhotell, snekkerverksted, vedproduksjon, prøveprosjekt med vaskeri, snømåking slik at hjemmetjenesten kommer fram, kurs- og konferansefasiliteter og strøsand levert på trappa.

– I 2016 leverte vi 7,5 tonn sand fordelt på 471 bøtter. Det tar vi 98 kroner for levert, og 79 kroner for påfyll.

Skreddersydd tilbud

Torsdag hadde bedriften besøk av Arbeiderpartiets helsefraksjon på Stortinget, som ville vite mer om Dreis-suksessen i forbindelse med partiprogramarbeidet. Stortingsrepresentant Tove Karoline Knutsen (Ap) var imponert over det hun fikk høre.

– Denne type tjeneste er midt i blinken. Det er skreddersydd for folk som trenger et tilrettelagt arbeidstilbud, og her føler de seg nyttige. Det gir en enorm helsegevinst og vil hindre utenforskap for den enkelte, sier Knutsen.

På serviceverkstedet fikses kommunens biler.

– På denne har vi bytta lyspærer, vindusviskere og spylevæske. Det er viktig å holde bilene i drift så vernepleierne får gjort jobben sin, forteller Dreis-ansatt Tom Bakland.

Sparer penger

I høst flyttet Dreis inn i de tidligere lokalene til Tromsprodukt i Evjenveien. En resepsjon som skal gi plass til tre ansatte er i ferd med å ferdigstilles. Bak resepsjonen skal det rives vegger og etableres et dekkhotell for kommunale biler.

– I dag har vi 18 tjenestemottakere, før året er omme skal vi ta inn ti nye. Vi har målsetting om totalt 40 ansatte, sier Terje Johansen.

LES OGSÅ: – Tromsø kommune har levd over evne

Dekkhotellet vil bety sparte utgifter for kommunen.

– Det betyr en besparelse på 350.000 kroner. Prisen for rens, vask og profilering går ned fra 5.000 til 1.700 kroner per bil. Vi skal ikke ta jobbene fra næringslivet, vi kjøper mye av utstyret fra dem.

Årets høydepunkt

Arbeider i Dreis betyr at tjenestemottakerne får lønn på toppen av trygden.

– Alle ønsker en tilhørighet, og i tillegg får de lønnsslipp fra kommunen som utgjør 5.000 kroner i måneden i tillegg til trygden.

I mai/juni tilbyr Dreis to ukers ferietur til varme strøk, en tradisjon siden starten. Så langt har de besøkt 14 land. Både vinsmaking, Bruce Springsteen-konsert og Real Madrid med Martin Ødegaard har stått på programmet.

– Det er den store snakkisen. Det er en stor gulrot for de ansatte, som de ser fram til og snakker lenge om etterpå, sier Terje Johansen.