Mari (28) fra Tromsø er årets festspillprofil

Scenograf Mari Lotherington (28) fra Tromsø, er sammen med artist Silje Halstensen (26) fra Bodø, valgt som årets festspillprofiler på Festspillene i Nord-Norge.

FESTSPILLPROFIL: Tromsøjenta Mari Lotherington (28) skal være en av to festspillprofiler på årets FNN.  Foto: Eivind Hansen

nyheter

Tidligere har det i stor grad vært etablerte kunstnere som har fått muligheten, men festspillene satser nå på unge kunstnere fra nord. Det er også første gang en scenograf er valgt ut som festivalprofil.

– Mari har på tross av sin relativt unge alder markert seg innen norsk scenekunst. Hun har en spennende, utfordrende og tydelig kunstnerisk stemme, og vi synes det er spesielt interessant at hun har en så stor faglig bredde, sier festspilldirektør Maria Utsi i et presseskriv.

Samarbeidskunstner

Lotherington selv synes det flott å kunne synliggjøre sitt fagfelt, og beskriver seg selv som en samarbeidskunstner, og er allerede involvert i flere prosjekter under festspillene.

– Mye av kunsten jeg lager kommer fra de jeg jobber sammen med. Jeg vil også belyse at scenografi kan være mer enn bare kulisser, og ønsker å gjøre selve kunsten mer synlig, sier festspillprofilen, som for tiden avslutter sin mastergrad på Kunsthøgskolen i Oslo.

I bybildet

Hun er foreløpig hemmelighetsfull over hvilke prosjekter publikum vil kunne se henne i under festspillene, men kan avsløre at hennes kunst også vil være synlig andre steder enn på scenen.

– Det er kanskje ikke så mange som vet hva en scenograf egentlig gjør, så jeg vil gjerne vise fram hva det kan være. Det trenger ikke bare å være i en «black box», men også ute i selve bybildet, sier Lotherington.

Soleklart valg

Årets andre festspillprofil, Silje Halstensen, har allerede gjestet festspillene tidligere. Det var som ungkunstner i 2011. Hun har også høstet mye nasjonal oppmerksomhet med sitt bandprosjekt Bendik, som blant annet spilte på Buktafestivalen i fjor.

– Vi har fulgt Siljes karriere siden 2011, og når hun i tiden etter det ikke bare har hatt en kommersiell suksess, men også viser bredde og fraspark i det hun gjør, mener vi hun var et soleklart valg for oss som festspillprofil, sier en entusiastisk Utsi.