Politiet så seg nødt til å bruke pepperspray og batong på trailersjåfør

Da politibetjentene stoppet trailersjåføren, etter det de oppfattet som svært farlig kjøring, satte han seg fysisk til motverge.

DØMT Den 48 år gamle trailersjåøfren ble i Nord-Troms tingrett dømt.  Foto: Marius Hansen

nyheter

En trailersjåfør er i Nord-Troms tingrett dømt for både farlig kjøring og for ved vold eller trusler forsøkt å hindre en offentlig tjenestemann fra å utføre en tjenestehandling. Sjåføren, en 48 år gammel mann, dømmes til 21 dagers fengsel, men fullbyrdelsen utsettes med en prøvetid på to år. Han er også ilagt en bot på 7.500 kroner og må betale saksomkostningene på 500 kroner.

Pepperspray og batong

Sivilt politi stoppet trailersjåføren i Ramfjord idet han var på tur fra Tromsø til Narvik, etter det de to betjentene oppfattet som suspekt og farlig kjøring. Traileren kjørte ved flere anledninger dels over i motsatt kjørefelt, og dette skjedde flere ganger i mindre oversiktlige kurver. Ved minst en anledning måtte motgående trafikk dels stoppe opp. Den sivile politipatruljen passerte traileren og besluttet seg for å snu og følge etter ham mens de filmet kjøringen.

Da de til slutt stoppet trailersjåføren, utartet ting seg.

Sjåføren forklarer i retten at han opplevde en av politibetjentene som aggressiv da han først snakket med ham, og at betjenten hadde slått eller prikket ham i brystet. Mens de gikk mot politibilen skal politiet ha sagt at tiltalte skulle være med til politistasjonen.

48-åringen forklarte at han flere ganger før dette hadde sagt at han måtte ha lommeboken og husnøklene sine før han eventuelt ble med politibetjentene, uten å få svar på det. Han snudde derfor og gikk tilbake mot førerhuset i traileren for å hente tingene sine.

Da grep betjentene tak i mannen, og skal deretter – ifølge 48-åringen – ha sparket ham på beina slik at han mistet skoene. Da de kom ved siden av politibilen, utenfor kameravinkelen til kameraet som var festet i politibilens frontrute, skal de ha slått ham flere ganger med batong, og så sprayet ham i ansiktet med pepperspray, før han igjen ble slått flere ganger.

Motstridende forklaringer

Politibetjentene forklarer imidlertid at mannen ikke ble dyttet eller prikket i brystet da de stanset ham. De opplevde at mannen ikke forsto hva som var galt med kjøringen hans, og ba han derfor komme bak til politibilen slik at de sammen kunne se på opptaket som var gjort.

Betjentene hevdet i retten at de ikke forsto hvorfor tiltalte snudde og gikk tilbake mot førerhuset på traileren. De hadde fram til dette ikke tenkt å ta mannen med seg til politistasjonen.

En av betjentene forklarte i retten at da hans kollega tok tak i mannen, lagde trailersjåføren en knyttneve. Han tok derfor tak i tiltaltes andre arm, og sammen førte de ham til siden av politibilen.

48-åringen hadde på dette tidspunktet tatt grep rundt en av betjentenes skjortekrage. Betjenten skal da ha sluppet taket og gått for å hente håndjern og pepperspray. Han hentet ikke batongen.

Tiltalte strittet imidlertid fremdeles imot da de forsøkte å presse han ned for å sette på ham håndjern. På et tidspunkt kom mannen seg løs og politibetjenten som hadde holdt ham, opplevde at mannen slo mot ham. Han var ikke sikker på om det var et rettet slag eller bare en bevegelse for å komme seg løs.

Det endte til slutt med at politiet så seg nødt til å bruke peppersprayen. 48-åringen skal da ha reagert kraftig, og banket blant annet hodet mot panseret på politibilen. Da hentet en av betjentene batongen, og slo mannen i låret en gang.

Retten festet sin lit til politiet forklaring, og fant det bevist utover enhver tvil at både sjåførens kjøring var farlig, samt at han motsatte seg politiets pålegg om å komme til politibilen, og at han deretter fysisk motsatte seg å bli ledet dit. Han satte seg også kraftig fysisk til motverge ved å forsøke å holde igjen og forsøke å bryte seg løs fra politibetjentenes grep.

Vi ønsker engasjerende debatter på itromso.no. Du er velkommen til å kommentere sakene på våre sider, men vi ber deg først lese våre retningslinjer for innlegg:

×

RETNINGSLINJER FOR INNLEGG

iTromsø gjør oppmerksom på at du er juridisk ansvarlig for dine kommentarer. Dette personlige ansvaret gjelder enten du velger å kommentere i kommentarfeltene på våre nettsider eller du skriver innlegg på våre Facebook-sider.

iTromsø ønsker en åpen, saklig og engasjerende debatt. Vi oppfordrer alle til å være saklige, vise respekt for andres meninger og å holde seg til saken. Vi fjerner fortløpende innlegg som er rasistiske, sjikanøse eller på annen måte strider mot etikk eller lovverk. Du kan varsle oss her dersom du ser innlegg du mener bryter med god debattskikk.

Alle som vil delta i debatten hos oss må skrive under eget navn. Vi forbeholder oss retten til å utestenge brukere som begår grove eller gjentatte brudd på våre retningslinjer.

nyheter