Stortingskandidat for Venstre, Morten Skandfer, mener at Nord-Norge må slås sammen, til tross for skepsis i Finnmark og Nordland.

– Vi trenger en region i Nord-Norge. Som en region vil vi være landets tredje største i befolkning, større enn Trøndelag eller Agder-fylkene. Det vil gi oss langt mer innflytelse. Som tre separate fylker har vi mye mindre å stille opp med.

Stortinget bestemmer

Ola Elvestuen er nestleder i Venstre, og kontaktperson på Stortinget for Troms Venstre, som ikke har noen egen stortingsrepresentant. Han ønsker også en regionreform.

– Dette er en nedenfra-og-opp reform. Vi tar med oss ønsket fra Troms om en region. Jeg kan ikke si hva vi kommer til å lande på i Venstre, men Stortinget må uansett lande på en beslutning. Vi må også flytte flere oppgaver ned til regionene. Det er et kontinuerlig arbeid for å styrke de nye regionene.

– Nå har både Finnmark og Nordland sagt nei til sammenslåing. Kan det bli aktuelt med en tvangssammenslåing av fylkene?– Ja, i siste instans. Nå lytter vi til debatten, men i siste instans så er det Stortinget som tar en beslutning. Og da kan det bli til at alle ikke kan få ønskene sine oppfylt. Det gjelder i hele landet.

Venstre-nestlederen tror ikke dagens struktur i nord vil bestå.

– Regionreformen må også omfatte Nord-Norge. At endringer kommer i regionstrukturen i Nord-Norge er jeg sikker på.

– Fylkene kom i 1976, og da ble de opprettet sentralt. Det betyr at endringer også må gjøres av Stortinget, selv om vi lytter til signalene fra fylkene. Dette er en veldig inkluderende prosess, sier Elvestuen.

En region

Skandfer mener at fylkesinndelingen er gammeldags.

– Vår relative stemme i landet blir mindre og mindre, og vi har mange store felles utfordringen og muligheter i Nord-Norge. I dag har vi fylkesgrenser mellom for eksempel Harstad og Narvik, som hindrer samarbeid.

– Er det ikke ganske mye rivalisering mellom byene som også hindrer samarbeid?– Jo, men det er mer som rivaliseringen mellom Norge og Sverige. En sunn rivalisering.

Skandfer viser liten forståelse for at Finnmark og Nordland har sagt nei til sammenslåing.

– Jeg mener det er feil standpunkt fra de andre fylkene. Når samtaler ikke skaper noen bevegelse, så må man bruke andre fremgangsmåter.