Nå skal også eldre ungdommer få kurs i friluftskunnskap

Ishavskysten Friluftsråd og Tromsø kommune inviterer ungdommer mellom 13 og 17 år til fire intensive friluftsdager.

VINTERAKTIVITETER: Maja Sjöskog Kvalvik og Ishavskysten Friluftsråd inviterer sammen med Tromsø kommune til Friluftsskole i vinterferien. Foto: Tine Marie Hagelin. 

nyheter

– Kurset vil bli gitt i vinterferien. Ungdommene vil få innføring i de basisferdighetene som man kan trenge når man går på tur om vinteren, sier Maja Sjöskog Kvalvik, konst. daglig leder i Ishavskysten Friluftsråd.

Friluftsskole

Det er innenfor rammen til Friluftsskolen som det hele vil foregå. Ungdommene skal få lære seg hvordan man lager bål, slår leir, lager mat utendørs og hva man skal tenke på når man er ute i det fri vinterstid.

– Dessuten vil de få innføring i allemannsretten og i sikkerhet på tur. Det siste vil Norsk Folkehjelp holde i, forteller Kvalvik.

MELD DEG PÅ: Fram til 20. februar kan man melde seg på Friluftsskolen, forteller daglig leder i Ishavskysten Friluftsråd, Maja Sjöskog Kvalvik. Foto: Ronald Johansen 

Tidligere rettet mot yngre

Det er gjennomført Friluftsskolen i Tromsø i flere år tidligere, men da har tilbudet vært om sommeren og rettet til ungdommer mellom 10 og 13 år.

Nytt for i år er at man dels holder Friluftsskole på vinteren, dels at man sikter seg inn mot eldre ungdommer.

– Dette er en aldersgruppe som fra før ikke har hatt et slikt tilbud, sier Kvalvik.

– Kurs og aktiviteter som denne aldersgruppen har fått tilbud om har gjerne vært spesialisert – og de har krevd forhåndskunnskaper fra deltakerne. Nå gir vi kurs i helt grunnleggende ting, sier Kvalvik.

Hun understreker samtidig at det ikke kun er ungdommer uten erfaring som er velkommen på kurs.

Får lov å sove inne

– Du må gjerne være med selv om du er vant turgjenger. Dette er et utmerket tilfelle å treffe nye turvenner eller til å vedlikeholde gamle kunnskaper, sier Kvalvik.

Friluftsskolen vil bli holdt ved Tromvik skole, og de som ønsker kan få sove innendørs – selv om det legges opp til at man skal sove i telt eller lavvo.

– Om vi får tid, vil vi kanskje ha snøhuler som man kan få overnatte i også, sier Kvalvik.

KOMPETANSE: Ungdommene som deltar på Friluftsskolen vil få en grunnleggende innføring i friluftsferdigheter, forteller Maja Sjöskog Kvalvik. Foto: Privat 

300 kroner

I kurset inngår buss til og fra Tromvik, mat, drikke og alle aktiviteter på plass.

– Vi vil ha mange gode instruktører, blant andre lærere og andre som har friluftsutdanning, forteller Kvalvik.