Ved begge tilfellene av ruspåvirket kjøring hadde mannen en påvirkningsgrad tilsvarende en alkoholkonsentrasjon i blodet på minst 1,2 promille

Det var i juni i fjor at mannen kjørte en varebil på fylkesvei 858 ved Eide Handel til tross for at han var påvirket av medikamenter og alkohol. Tiltalte hadde tatt smertestillende tabletter som ikke var foreskrevet av lege før han kjørte bil, samt at han drakk en halvliter øl mens han kjørte. Han ble stanset av politiet i rutinemessig promillekontroll på Kvaløya, og ble tatt med til blodprøvetaking.

Smertestillende tabletter

En natt i juli 2016 kjørte mannen personbil i Balsfjord kommune mens han var påvirket av medikamenter. I retten forklarte tiltalte at han hadde tatt smertestillende tabletter noen timer før han kjørte bil, men at han husket lite fra bilturen. Mannen mente imidlertid at han kjørte ut til veiskulderen for å stanse bilen slik at han kunne sove. Et vitne som kom til stedet mens den tiltalte sov, forklarte at det så ut som en utforkjøring, og at tiltaltes bil sto på skrå ned en dyp grøft på venstresiden av veien.

Det var ikke mulig å få bilen opp fra grøfta uten bistand fra bergingsbil. På grunn av tiltaltes adferd, mistenkte vitnet at sjåføren var ruset. Tiltalte ble tatt med til blodprøvetaking da politiet ankom stedet og det ble konkludert med at tiltaltes påvirkningsgrad tilsvarte en alkoholkonsentrasjon i blodet på minst 1,2 promille.

Førte båt etter øldrikking

Mannen er også tiltalt for overtredelse av småbåtloven etter at han i juni i fjor førte en motorbåt fra båthavna i Tromsdalen til Telegrafbukta etter at han hadde drukket alkohol. Mannen har forklart at han drakk seks bokser sterkøl mens han var ute på fisketur i båten. Da han skulle legge til ved småbåtkaia i Tromsdalen, gikk båten på grunn. Etter å ha fått båten løs, bestemte tiltalte seg for å dra til Malangen med båten i stedet. Politiet ble varslet, og stanset tiltalte i nærheten av Telegrafbukta. Mannen ble tatt med til blodprøvetaking og analyseresultatet påviste at tiltalte hadde en alkoholkonsentrasjon i blodet på 2,21 promille.

Mannen idømmes en straff tilsvarende fengsel i 60 dager, som fullt ut gjøres betinget med vilkår om at tiltalte i prøveperioden gjennomfører program mot ruspåvirket kjøring. Tromsø-mannen må også betale en bot på 50.000 kroner eller sone 15 dager i fengsel dersom boten ikke betales.

Mannen mister i tillegg førerkortet i fem år regnet fra i fjor sommer, og må deretter avlegge ny førerprøve.