Opplever babyen det som traumatisk å bli født?

Å klemmes gjennom en trang kanal, uten å ane hva som skjer, høres kanskje ikke fristende ut. Men er det traumatisk for barn å bli født?

Illustrasjonsbilde  Foto: Roald, Berit

nyheter

Det lurte en leser av danske Videnskab.dk på, og forskerne skulle vise seg å være litt uenige.

– Husker det ikke

Søren Risløv Staugaard, som er seniorforsker ved Psykologisk Institut ved Aarhus Universitet, forsker på hukommelse. Han er ikke i tvil om at en voksen person som gikk gjennom det samme som en baby gjør under fødselen, ville fått en traume.

– Spørsmålet er hvor bevisst babyen er på hva som skjer. Det skjer masse ting som kan være både stressende og smertefullt for babyen når den blir født. Men for å kalle det traumatisk eller si at det kan gi et traume, så krever det at babyen kan huske det senere og forstå hva som skjedde. Jeg tror ikke at en baby kan huske fødselen, sier han til Videnskab.dk. Artikkelen er gjengitt på Forskning.no.

Staugaard mener at en traume krever en psykisk reaksjon som redsel eller hjelpesløshet, og at babyen ikke har det.

– Blir traumatisert

Professor Ask Elklit ved Videnscenter for Psykotraumatologi ved Syddansk Universitet mener derimot at noen barn blir traumatisert ved fødselen.

– Å bli klemt ut gjennom fødselskanalen er jo virkelig en opplevelse av å bli holdt fanget. Barnet kan også oppleve at det holder på å dø hvis det har tatt lang tid. Noen barn blir naturligvis traumatisert ved fødselen, sier Elklit til Videnskab.dk.

Peter Krøjgaard, som forsker på spedbarns kognitive utvikling, mener det korte svaret er at det er traumatisk å bli født.

– Det er det tidspunktet i hele livet med den høyeste forekomsten av adrenalin i kroppen. Adrenalinnivået er ekstremt høyt hos det nyfødte barnet. Men det er også en del av livet. Det er ikke noe man skal forsøke å unngå, sier han til forskningssiden.

Kan ikke snakke

Staugaard er enig i at målingene viser at barnet er stresset under fødselen, men vil ikke kalle det en traumatisk opplevelse siden babyen ikke forstår opplevelsen og ikke kan reflektere over den etterpå.

Utfordringen er at man ikke kan spørre babyen selv om opplevelsen, skriver Videnskab.dk, og at det derfor er vanskelig å vite om fødselen er traumatisk, men at spedbarnet bare reagerer på en annen måte enn en voksen, eller om opplevelsen ikke er traumatisk fordi det nyfødte barnet ikke kan reflektere.

Utforsk tema:

Vi ønsker engasjerende debatter på itromso.no. Du er velkommen til å kommentere sakene på våre sider, men vi ber deg først lese våre retningslinjer for innlegg:

×

RETNINGSLINJER FOR INNLEGG

iTromsø gjør oppmerksom på at du er juridisk ansvarlig for dine kommentarer. Dette personlige ansvaret gjelder enten du velger å kommentere i kommentarfeltene på våre nettsider eller du skriver innlegg på våre Facebook-sider.

iTromsø ønsker en åpen, saklig og engasjerende debatt. Vi oppfordrer alle til å være saklige, vise respekt for andres meninger og å holde seg til saken. Vi fjerner fortløpende innlegg som er rasistiske, sjikanøse eller på annen måte strider mot etikk eller lovverk. Du kan varsle oss her dersom du ser innlegg du mener bryter med god debattskikk.

Alle som vil delta i debatten hos oss må skrive under eget navn. Vi forbeholder oss retten til å utestenge brukere som begår grove eller gjentatte brudd på våre retningslinjer.

nyheter