Derfor lagde Freya (5) og Natalie (5) mat til et fullsatt auditorium

Sjømatrådets kostholdsprogram, Fiskesprell, inviterte alle deres kursholdere til Tromsø for å gi dem inspirasjon om hvordan man kan inkludere barn i matlagingen ved barnehager og skoler.

LAGDE MAT TIL VOKSNE: Barnehage- og skolebarn lagde lekre fiskeretter til lærere og kursholdere. 

nyheter

Freya Amundsen (5) og Natalie Lunnay (5), fra Haugenstykket barnehage, var to av kokkene som laget mat til et fullsatt auditorium på Breivika videregående skole.

– Det var kjempegøy å lage mat for så mange mennesker, det har vi aldri gjort før. Vi har gledet oss masse til i dag, og vi synes det er artigere å lage mat enn å leke med lego, forteller femåringene samstemt da iTromsø besøker dem under matlagingen.

Laksetaco

På egen hånd: Freya Amundsen måtte lage mat alene da Natalie Lunnay måtte kaste inn forkleet, men det var ingen hindring for den unge kokken. I bakgrunnen står barne- og ungdomsarbeider Monica Sten i Haugenstykket barnehage. 

Torsdag holdt nemlig barn fra Haugenstykket barnehage og Selnes skole kurs i sjømatlaging for voksne, og på menyen var det laksetaco med wraps.

– Jeg synes selv det er godt, og jeg har laget det før både hjemme og i barnehagen. Vi bruker å lage mat i barnehagen og det synes jeg er artig å få lov til, forteller Freya.

Monica Sten, som er barne- og ungdomsarbeider i barnehagen, er positiv til å la barn få være med under matlagingsprosessen.

– Barn lærer utrolig mye og vi opplever det kun som positivt at de vil være med på å lage mat. I dag synes jeg det gikk veldig bra, særlig siden de ikke er vant med å lage mat fremfor så mange, sier Sten.

– Artig å lage mat

Laksetaco: Freya Amundsen (5) og Natalie Lunnay (5) fra læringsverkstedet Haugenstykket barnehage, var to av kokkene som lagde laksetaco til rundt femti personer. 

Freya og Natalie begynte å lage laksetaco sammen, men etter hvert måtte Freya lage mat uten Natalie.

– Jeg gledet meg masse til å lage mat i dag, men jeg er dårlig i magen, så jeg kunne ikke lage så mye mat i dag, sier Natalie Lunnay.

At kompanjongen så seg nødt til å kaste inn forkleet, var imidlertid ingen hindring for femåringen.

– Akkurat nå maler jeg fisken og jeg har krydder på for at den skal smake godt, sier Freya mens hun jobber videre alene.

Fiskesprell

Følger nøye med: Lederen for Fiskesprell, Kari-Anne Johansen, ønsker at kursholderne i Fiskesprell skal lære fra dette, slik at de kan legge til rette for at barn kan ta del i matlagingen flere steder. 

Fiskesprell er et nasjonalt kostholdsprogram som har som mål å få barn og unge til å spise mer fisk. De samarbeider med fylkeskommunene, og har kursholdere som reiser rundt og kurser barnehageansatte.

– I dag har vi hentet inn verdens beste kokker – barna fra Selnes og Haugenstykket – for at vi skal få kunnskap om hvordan voksne i barnehager og skoler best kan legge til rette for barna, sier Kari-Anne Johansen, prosjektleder for Fiskesprell.

Johansen trekker fram Haugenstykket barnehage som et godt eksempel og håper at kursholderne lar seg inspirere, slik at de tar med seg dette videre til andre barnehager og skoler.

– Haugenstykket er et utmerket eksempel, da vi vet at de jobber godt med maten, inkluderer ungene og gjør alle de riktige tingene for å få barn til å lage og spise fisk, sier prosjektlederen.

På eget initiativ

Fullsatt: Barn fra læringsverkstedet Haugenstykket barnehage og Selnes skole lagde mat for et fullsatt auditorium på Breivika videregående skole. 

Barnehagebarna får holde på så lenge de måtte ønske, og å bidra i matlagingen skjer på deres premisser.

– Ungene er mer enn gjerne med når vi skal lage mat, og de aller fleste har lyst å være med. Det er noen som holder på kortere enn andre, men det virker som at alle har glede av å prøve nye ting, sier Monica Sten.

Johansen er positiv til å la barna få ta del i matlagingen både hjemme og i barnehagen.

– Målet vårt er at barn skal kunne være med under matlaging, slik at de får gode matopplevelser og spesielt når det kommer til fisk, sier hun.