I 2013 truet foreldrene til en av de fornærmede med å anmelde mannen, samtidig truet en av de fornærmede om å si fra om hva som foregikk.

– I tillegg var jeg livredd for at Miljøtjenesten skulle sende ei bekymringsmelding, forteller han.

Til retten opplyser mannen at han er kjent i byen for å være pedofil.

– Jeg blir sint når jeg hører det. Jeg tenner ikke på barn – det handler om utviklingsgrad. Jeg tenner ikke på førpubertale barn, sier han.

Ble mobbet daglig

Den 22 år gamle mannen forklarte i retten at han lenge har hatt et rusproblem.

Ifølge den tiltalte ble han fra ung alder mobbet på skolen.

– Jeg hadde problemer med koordinasjonen og var klumsete. Jeg slet også med språket. Jeg trivdes for så vidt godt i barnehagen, men da jeg begynte på skolen endret det seg. Det var et mareritt. Jeg ble mobbet hver dag, og kom hjem fra skolen gråtende hver dag. Jeg ville bare dø, forteller 22-åringen i sin innledende forklaring til retten.

Da han var 11–12 år gammel begynte han å slite med suicidale tanker som følge av mobbingen, forklarte han i retten.

Møtte yngre gutter i Plaza-miljøet

I 2007 fikk han diagnosen blandet utviklingsforstyrrelse, samt en ADHD-diagnose. Ifølge rettens sakkyndige, rettspsykiater Steinar Nilsen og rettspsykolog Knut Waterloo, er mannen lettere psykisk utviklingshemmet.

Da han begynte på ungdomsskolen fikk han tilrettelagt undervisning, noe han mener han mestret godt. Han fikk også sine første venner og tilhørighet i Plaza-miljøet.

– Det var første gangen jeg følte at jeg hørte hjemme et sted, forklarer mannen, og legger til at det var og er et belastet miljø.

Det var også der han møtte de første fornærmede.

– De var ikke en del av miljøet som sådan, men hang sammen med oss av og til, forteller han.

Røyket hasj hver dag

Der ble han også kjent med personer som ruset seg, og personer som bodde på rusinstitusjoner.

– Jeg ble lurt til å røyke hasj første gang som 14-15-åring, men oppsøkte det selv som 17–18 åring. Det ble etter hvert et problem.

– Hva fikk du ut av rusen, spør aktor Gøril Lund.

– Jeg glemte meg selv – de tankene bakerst i hodet som fortalte meg at jeg var annerledes. Etter hvert begynte jeg også å selvmedisinere mot selvmordstankene, svarer 22-åringen.

Mannen ble i 2014 tatt for bruk og salg av narkotika. Han har siden vært på avrusning i Fauske. Mannen opplyser til retten at han har vært rusfri i ett år.

Ruset under overgrep

Den tiltalte medgir at han under majoriteten av overgrepene var ruset.

– Etter forholdet til min første kjæreste havarerte, begynte jeg å henge i byen hver dag og røkte hasj daglig.

På spørsmål fra aktor om dette påvirket hvordan han husker overgrepene og de fornærmede, svarer 22-åringen at det kan være innvirkende, men at også lengden av kontakt mellom han og de pårørende hadde mye å si.