Samefolkets dag

Ordføreren imponerte Risten (10) med sin samiske tale

Ordfører Kristin Røymo (Ap) stilte ikke bare i kofte, men også med en hel tale innøvd på samisk under mandagens markering på rådhuset.
nyheter

Mandag tok flere hundre turen til rådhuset for byens offisielle markering av samefolkets dag. Tradisjonen tro var det underholdning i form av sang og joik, og ordføreren holdt tale. Røymo tok like greit hele talen på samisk, selv om hun ikke kan språket.

– Jeg har øvd veldig lenge og fått hjelp fra Gáisi språksenter. Jeg kan ikke samisk, men jeg har lært en del og det ga mersmak, forteller Røymo.

– Rørte mange

En av dem som skryter av samisken til Røymo er Risten Valgred Wikman (10). Hun og resten av samisk-klassen ved Prestvannet skole imponerte publikum med deres sang og joik, men 10-åringen synes det var stort at ordføreren tok hele talen sin på samisk.

– Du var skikkelig flink! Det var veldig bra til at du var nybegynner. Det er ikke lett å lære seg samisk, så man må bare øve. Det var mange i publikum som ble veldig rørt så jeg, sier Wikman til ordføreren.

– Det finnes vel knapt noe finere enn å få skryt fra en som snakker språket flytende selv, svarer en beveget Røymo.

Røymo lover å bli enda bedre i samisk til neste års tale, og vil komme på besøk til samisk-klassen på Prestvannet for å se hvordan de undervises.

Se bildeserie fra samefolkets dag her (pluss).

En viktig dag

Feiringen av samefolkets dag tiltrekker seg mer folk for hvert år som går, og blir mer og mer viktig mener Røymo. For Risten er samefolkets dag den ene dagen i året hvor hun føler at alle synes det er greit å være samisk.

– Jeg føler at denne dagen er den dagen i året hvor nordmenn er med på å hylle samisk kultur og det samiske. At det er så mange her for å feire sammen med oss betyr at det er greit å være samisk og feire det og at nordmenn bryr seg, sier 10-åringen, og fortsetter:

– Det er ingen som sier noe stygt om oss i dag, og selv om jeg har opplevd å bli baksnakket fordi jeg er samisk, så sier jo folk også at det er samene som er de sterkeste blant oss.