– Jeg må gratulere deg, du har kommet langt, sa Pedersen med et vennlig smil til Søreide.

– Men jeg er ikke helt enig i konklusjonen din i denne saken, fortsatte Pedersen, før de to «pratet kjenning» under en pause i bokseminaret på UiT.

Burde vurdert oberst Dahl.

Før forsvarsministeren brøt inn, uttrykket han stor skepsis til konklusjonen om ikke å dekorere noen etter den omfattende kartleggingen av heltedåder og medaljekandidater.

– Oberst Arne Dagfin Dahl ledet Altabataljonen. Han burde absolutt være en sterk kandidat til Krigskorset, mener Pedersen.

Dahl fikk en rekke utmerkelser, blant annet fikk han det franske krigskorset to ganger, ble kommandør av Æreslegionen, samt St. Olavsmedaljen med eikegrein.

Tatt av Gestapo

Pedersen argumenterte også for at Karl H. Rasmussen burde vært vurdert til Krigskorset. Rasmussen var sentral i etterretningen for å rapportere bevegelsene til det tyske slagskipet «Tirpitz», eller «Nordens ensomme dronning» som de allierte hadde navngitt henne.

Skipet var en konstant og alvorlig trussel for konvoiene i Nord-Atlanteren. Bare ryktet om at «Tirpitz» var på vei kunne skape panikk blant skipene. Å senke slagskipet var en prioritet hos det britiske admiralitetet, men for å kunne gjør dét, måtte skipets bevegelser rapporteres.

Rasmussen var sentral i jobben og ble til slutt tatt av Gestapo. I frykt for å byte sammen i avhør i etterretningsorganisasjonens hovedkvarter i Bankgata i Tromsø, stupte Rasmussen ut vinduet og valgte døden fremfor å navngi kamerater.