I forbindelse med en nasjonal komfyrvaktkampanje som går av stabelen i dag, vil Tromsø brann og redning, sammen med El-tilsynet, være til stede både på Jekta og Pyramiden mellom klokken 10.00 og 14.00. Her skal de demonstrere hvordan en komfyrvakt fungerer og viktigheten ved å ha den installert.

– Selve kampanjen går ut på å informere om og oppfordre alle til å ha komfyrvakt, for det øker sikkerheten betydelig, sier Jo-Inge Stenersen, fagleder for bolig i Tromsø brann og redning.

Kan ramme alle

Komfyrvakten består av en sensor og en strømbryter, og hvis sensoren oppdager fare for brann, utløser den en alarm.

– Komfyrvakt skrur av strømmen på komfyren når det blir for varmt, og hvis du er til stede, kan du trykke på en knapp slik at ovnen slår seg på igjen, men forblir av om ingen er til stede, sier Stenersen.

Faglederen for bolig oppfordrer hovedsakelig eldre til å skaffe seg komfyrvakt, men påpeker at denne typen brann kan ramme både yngre og eldre mennesker.

– Prisen ligger på rundt 2.500 kroner og det er en liten kostnad for den sikkerheten man får igjen, og har du planer om å bygge nytt kjøkken er det en veldig liten sum å legge til, forteller han.

Stort omfang

Brann og redning i Tromsø avverget 16 branner i fjor, der det var tilløp til brann i eller på komfyrer.

– Flere hundre branner kunne vært unngått i Norge med komfyrvakt. Ved å installere komfyrvakt, får du en rimelig forsikring mot brann i hjemmet, påpeker Jo-Inge Stenersen.

Nye tall fra Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) viser at 43 prosent av brannvesenets utrykninger i 2016 skyldtes komfyrbranner i private hjem. Det tilsvarte 1.344 utrykninger i Norge.