Fra i morgen kan du se grønn komet

Kometen 45P/Honda–Mrkos–Pajdušáková vil være synlig fra torsdag når den passerer nært jorden, melder Astroevents.no.

Oversiktskart over sydhimmelen kl. 07 lørdag 11. februar. 

nyheter

Bare syv ganger siden 1950 har den grønne kometen 45P/Honda–Mrkos–Pajdušáková passert jorden så nært som den vil gjøre fra og med torsdag.

Det melder nettsiden Astroevents.no.

Siden drives av astrofysiker Knut Jørgen Røed Ødegaard og science fiction-forfatter og vitenformidler Anne Mette Sannes.

Kan sees uten hjelpemidler

Kometen vil befinne seg 31 ganger lengre unna enn månen, og vil være synlig med kikkert eller et lite teleskop. Det vil også finnes en mulighet for å se den uten hjelpemidler. Torsdag vil den komme inn på morgenhimmelen, og Astroevents mener det beste tidspunktet for å se kometen vil være i timene før soloppgang mellom torsdag 9. februar og lørdag 11. februar.

Astroevents skriver:

"Kometen er en såkalt kortperiodisk komet, dvs. at den opprinnelig kommer fra Kuiperbeltet, et bredt belte av isobjekter utenfor Neptun. Kometen har en omløpstid på 5,25 år, og størrelsen på kjernen er estimert å være ca. 0,6–1,6 kilometer i diameter. Oppdagerne av kometen er de tre astronomene Minoru Honda, Antonin Mrkos og L’udmila Pajdušáková som i 1948 oppdaget kometen uavhengig av hverandre".

Grønn farge

Videre forklarer Ødegaard og Sannes hvorfor kometen er grønn på farge:

"Kometen har nå tatt en sving rundt Solen, og siden kometens kjerne dermed er varmet opp av solstrålingen, spys lysende gasstråler ut i den 
grønne tåkeskyen som utgjør kometens hode. Fordamping fra kometkjernen gjør at det avgis karbonmolekyler (C2), en gass som lyser grønt fordi ultrafiolett lys fra Solen får molekylene til å fluorisere".


I august 2011 var kometen bare 23 ganger lenger unna oss enn Månen, noe som gjør at den står oppført som nr. 5 på listen over de kometene som har passert nærmest Jorden, opplyser siden.