For søtsugne

Søte og syrlige desserter

«Sweet tooth» kaller engelskmenn alle dem som ser desserten som «hovedretten» i en middag. Ukas matspalte er viet dem.
nyheter

Når sant skal sies så er ikke jeg blant dem som på død og liv skal ha en søt avslutning på måltidene mine. Men jeg er gift med en dame som både er flink til å lage og til å spise dessert, så jeg har fått mange nydelige smaksopplevelser sammen med henne.

Her har jeg samlet fire av dem jeg selv liker best – og felles for dem alle sammen er at de både er søte og syrlige, samt at de inneholder bær.

  • Les forrige ukes matspalte her (for abonnenter).

Syrlige bær

  • 1/2 dl blåbær
  • 1/2 dl bringebær
  • 1/2 dl skivede jordbær
  • 1/2 dl bjørnebær
  • 2 ss brun og hvit farin
  • 1 ss sitronsaft
  • Litt finrevet sitronskall

Legg bærene i en skål, strø over sukker og bland inn sitronskall og sitronsaft. La stå i en halvtime.

Bland sammen 1/2 dl gresk yoghurt, 2 ss melis og 1/2 ts. kardemomme.

Server bærene i et stettglass med en klatt kardemommeyoghurt på toppen. Et pikekyss eller en nøttemarengs til slutt.

SYRLIGE BÆR: Flotte skogsbær marinert i sitron. 

Crispy bær

  • 1 dl kremfløte
  • 1 ss Snøfrisk
  • 1 ts melis
  • 1/2 dl bringebær
  • 1/2 dl blåbær
  • 1/2 dl Nidar Crispo-kuler
  • 6 pikekyss

Pisk fløte og Snøfrisk, bland inn melis. Knus Crispo-kulene. Legg krem, Crispo og bær lagvis i dessertskåler. Topp med pikekyss.

SMUKKE KYSS: Geitostkrem, bær og sjokolade-crisp – søt og mektig dessert som passer godt etter et møljemåltid. 

Tilslørte drillpiker

  • 125 g Snøfrisk naturell
  • 1 dl fløte
  • 40 g melis
  • Frø fra 1/2 vaniljestang
  • 1,5 dl havregryn
  • 1 dl mandelmel
  • 25 g smeltet smør
  • 1,5 ss flytende honning
  • 1 klype salt
  • Ferske blåbær
  • Ferske bringebær

Pisk Snøfrisk, fløte, vanilje og melis sammen til en halvfast konsistens. Kremen skal være halvt rennende.

Bland resten bortsett fra bær sammen i en bolle, og spre tynt på bakepapir. Stek i ovn på 175 g i 10–12 min (til crumblen er gylden).

Legg bær, krem og smuler lagvis i et glass. Topp med smuler.

TILSLØRT: En «rød-hvit-blå-variant» av de klassiske bondepikene som jeg pleier å servere 17. mai – «Tilslørte drillpiker» 

Riskrem med multer

  • 3 dl kald risengrynsgrøt
  • 1 dl kremfløte
  • 3 ss melis
  • 100 g multer
  • 2 ss melis
  • (Lapponia Lakka)

Pisk kremen, bland sammen med risengrynsgrøt og melis. Bland multene forsiktig med ytterligere melis (og multelikør).

Server riskremen i pene skåler, topp med multer og multesaft – og noen blader sitronmelisse.

Vel bekomme!