Blant annet skal bekymrede foreldre og en skole ha kontaktet politiet.

– Flere har tatt kontakt, ja. Det dreier seg i hovedsak om foresatte og en skole som har vært bekymret for at den falske Facebook-profilen har vært i kontakt med barna deres eller elever ved skolen, opplyser politiadvokat Elin Nordgård Strand.

Kontakt med rundt 190 mindreårige

Mannen som er tiltalt for overgrep mot 75 barn har benyttet flere falske Facebook-profiler opp gjennom årene, blant annet under navnene «Sara Marie Larsen» og «Julie Nilsen». Mest aktivitet var det på sistnevnte profil – hvor politiet også har hentet ut hovedtyngden av bevis mot mannen.

Så langt har politiet dokumentert kontakt mellom 22-åringen og rundt 190 mindreårig.

– Det er ikke alle som har svart ham eller hatt seksuell kontakt med ham, så disse kommer ikke med i tiltalebeslutningen, sier Strand.

Det er til sammen samlet inn og gjennomgått i alt 17.000 logglinjer fra mannens Facebook-profiler og hans Skype-profil.

– Vi er ennå ikke ferdig å gå gjennom en av harddiskene hans. Det analysearbeidet fortsetter mens saken går. Så langt har det gitt oss noe ny informasjon, blant annet et par bilder vi ikke kjente til fra før, forteller aktor Gøril Lund.

– Ta kontakt med politiet

Politiadvokat Strand oppfordrer foreldre eller unge som mistenker kontakt med 22-åringen til å ta kontakt med politiet.

– Det er viktig for oss få fram all relevant informasjon i saken.

I flere av tiltalepostene retten så langt har gått gjennom, er mønstret det samme. Han kjenner eller vet av noen nærme den fornærmede, søker dem opp med den falske Facebook-profilen, legger dem til som venn og initierer kontakt.

I samtalene med barna er han gjennomgående opptatt av når de er født. «E du 00-er? 01-er?» spør han. Han roser, smigrer og forleder. Metoden er den samme – igjen og igjen. «E du kåt?<3», «Send mæ et bilde da vel, kjekken», «Hvis du sende, så sende æ<3».

Han følger med på sportsarrangementer for unge på TV for å finne «kjekke gutter» han kan kontakte med den falske Facebook-profilen sin. Han nevner det opptil flere ganger. «Jeg så et intervju av ham, og la han til.», «Jeg kjente han igjen etter flere år da jeg så han på TV.»

Jente skal vitne

Mannen er imidlertid ikke kun tiltalt for nettovergrep, han er også tiltalt for fire fysiske overgrep. I tre av disse overgrepene var barnet under 14 år og den seksuelle omgangen var samleie.

I dag vil retten ta for seg en av de mest alvorlige tiltalepostene i saken mot den 22 år gamle Tromsø-mannen.

En av de fornærmede, ei jente som i dag er over 16 år, vil innta vitneboksen og forklare seg om det hun har opplevd og hennes erfaringer med mannen. Hun skal ifølge tiltalen ved flere anledninger – i en periode på et par måneder – hatt seksuell omgang med mannen da hun var under 14 år.

Isolert sett er denne posten en av de mest alvorlige i saken. Den har en strafferamme på fengsel i minst tre år.