Følg «Egon» på sexferie til Tropene

Nå kan du følge knølhvalenes ferd sørover, og «Egon» leder an.

Oppdateres daglig: Hver morgen klokka 07.00 oppdateres siden til å vise hvor knølhvalene befinner seg i verden. Screenshot: UiT 

nyheter

I vinter har Audun Rikardsen og hans kolleger jobbet med å få satellittmerket knølhvalene som har mesket seg på sild utenfor Tromsø. Nå kan du følge fire hvalene «live» på deres tur sørover via denne nettsiden.

– Det er første gang vi har fått dette til, og siden oppdaterer seg hver morgen klokka 07.00, slik at man kan se hvor langt knølhvalene har kommet seg. Dette er et samarbeid mellom UiT og Framsenteret, og noe som har vært svært etterspurt, forteller Rikardsen.

Til Tropene på sexferie

EGON: Her merkes knølhvalen «Egon» av Audun Rikardsen tidlig i januar.   Foto: Ronald Johansen

iTromsø var med Rikardsen og teamet hans tidligere i vinter på en merkingstur, og iTromsøs Egon Holstad fikk en knølhval oppkalt etter seg på turen. Det er den hvalen som nå leder an på tur til tropene for å formere seg.

– Det er nok ikke alle hvalene som drar sørover, men både Egon og nummer 50 er på vei til enten Karibien eller Vest-Afrika i en voldsom fart. Det har alltid vært et problem med å få satellittmerkingen til å sitte på knølhvalene, så at vi enda har kontakt med fire av dem, er helt utrolig. Nå håper vi at vi kan følge i alle fall én av dem hele veien til målet deres, som er en sexferie i tropene, ler Rikardsen.

Bonus

Spennende: Audun Rikardsen er meget fornøyd med at de enda kan følge ferden til fire av de ti hvalene de fikk merket i løpet av vinteren.  Foto: Ronald Joahnsen

Rikardsen forteller at de har fått samlet svært mye data på knølhvalene i løpet av vinteren, og at all dataen de får inn nå er bare bonus. Dataen blir en del av et forskningsprosjekt, og kan fort bli et doktorgradsprosjekt.

– Vi har fått mye informasjon om hvordan de oppfører seg når de er her for å spise sild, så all dataen vi får inn nå er ren bonus. Det er utrolig artig å følge med dem, og det er flere ganger jeg har trodd vi har mistet kontakt med dem, bare for å se de dukke opp igjen neste dag, så det blir spennende å se hvor lenge vi klarer å holde kontakt med dem, avslutter Rikardsen.