Astroevents, som er ekteparet Anne Mette Sannes og Knut Jørgen Røed Ødegaard, forteller at vi natt til lørdag vil oppleve en minimåneformørkelse.

– Månen bruker omkring fire uker på å bevege seg én gang rundt jorden, noe som betyr at månen hver fjerde uke befinner seg på baksiden av vår planet i forhold til solen. Dersom månebanen hadde ligget helt i plan med jordens bane rundt solen, ville månen dermed kommet inn i jordskyggen og blitt formørket hver fjerde uke, skriver de på sin nettside, og legger til:

– Men slik er et altså ikke; månebanen heller fem grader, og som regel passerer månen derfor enten over eller under jordskyggen. Dette medfører at måneformørkelser i realiteten er ganske sjeldne, og sist gang vi opplevde en stor, total måneformørkelse var i september 2015.

Halvskyggeformørkelse

Fra 2006: På bildet ser vi en tilsvarende formørkelse som fant sted i 2006. Den største forskjellen fra en «normal» fullmåne, er at området nede til høyre på månen skinner svakere. Natt til lørdag vil det være månens øvre del som blir tydelig formørket.

Natt til lørdag passerer månen gjennom den ytre delen av jordskyggen, og vi får oppleve en såkalt halvskyggeformørkelse.

– Formørkelsen vi får oppleve til helgen blir derfor ikke særlig spektakulær, men vi kan likevel merke at det intense fullmånelyset blir dempet. Spesielt den ene siden av måneskiven – den som er nærmest sentrum av jordskyggen – blir merkbart mørkere enn normalt og også mørkere enn den andre siden av skiven. Denne halvskyggeformørkelsen vil bli mørkere og mer synlig enn andre tilsvarende formørkelser siden månen trenger langt inn i halvskyggen fra jorden, skriver Sannes og Ødegaard.

Varer lenge

Gift: Anne Mette Sannes og Knut Jørgen Røed Ødegaard er gift og driver nettstedet Astroevents.no

Måneformørkelser varer ofte mye lenger enn solformørkelser, og denne begynner fredag kveld kl. 23.34 norsk tid og slutter først kl. 03.53 lørdag morgen. Men i mye av denne perioden vil formørkelsen være for svak til at vi merker den i særlig grad.

Formørkelsen er størst kl. 01.45 norsk tid, og det er spesielt rundt dette tidspunktet vi bør gå ut for å oppleve fenomenet.