Lørdag var det klart for «Lørdagsuniversitetet» i kjelleren på Kulturhuset, og lenge før seminaret var i gang, var lokalet stappet med mennesker.

– Jeg tror det var rundt 270 stykker her. Jeg vil tro vi aldri har hatt så stort publikum på et lørdagsuniversitet før, sier arrangøransvarlig, Stine Holand.

– Vi måtte stoppe folk i døra på grunn av brannforskriftene, om hvor mange vi har lov til å ha i salen.

«Lørdagsuniversitetet» har eksistert siden 2000, med et opphold mellom 2011 og 2013.

Foreleser Ørjan Olsvik, professor ved institutt for medisinsk biologi på UiT, hevet øyenbrynene da iTromsø fortalte ham hvor mange som hadde møtt opp.

– Jeg hørte at min egen sønn ikke fikk sett på fordi det var fullt, sier han og ler.

Samtidig påpeker Stine Holand at flere i salen var av det yngre slaget.

– Vi merker at gjennomsnittsalderen blant publikummet har blitt yngre. Det er en tematikk vi har jobbet med ved blant annet å annonsere via sosiale medier.

Aktuelt tema

Olsvik holdt et tre kvarters langt foredrag om antibiotikaresistens.

– Dette er jo et aktuelt tema. Samtidig er Ørjan en dyktig professor og foreleser, sier Holand.

– Jeg tror nok at det var temaet og ikke meg selv som trakk folk hit i dag. Dette er en problemstilling som er under utvikling hele tiden, og er mest aktuelle i land som ikke har mange forskjellige typer antibiotika. Da fører det til et overforbruk og det blir utviklet antibiotikaresistente bakterier, forteller Olsvik.

– Konsekvensene kan bli at det blir vanskeligere å behandle infeksjoner.

Først i Tromsø

Olsvik startet foredraget med å trekke fram Tromsø som eksempel. I 1945 ble det nemlig registrer 18 tilfeller av gonoré i byen.

– Tromsø var den første byen i Norge som behandlet pasienter med antibiotika. Det ble tilsendt to millioner enheter hit, forteller Olsvik.

– Må lære mer om hygiene

På spørsmål fra salen om hva Olsvik ville ha gjort, om han hadde hatt frie tøyler, for å hindre utviklingen av resistente bakterier, var professoren klar i sitt svar.

– For det første ville jeg fjernet alt av antibiotika som blir sprøytet inn i dyr. Jeg ville stoppet helseturisme, og hatt «hygiene» som et eget fag.

– Hygiene er noe som man burde lære bort allerede i barnehagen.