Det seks minutter lange innslaget har satt sinnet i kok hos flere av byens politikere, mediefolk og andre synsere på Facebook. Flere har skrevet om innslaget, og særlig på Nordlys’ politiske redaktør Skjalg Fjellheim sin Facebook-side har det gått en kule varmt.

– Fallitterklæring

Skjalg Fjellheim er ikke overrasket over at innslaget vekker reaksjoner.

OPPRØRT: Skjalg Fjellheim er politisk redaktør i Nordlys. Han mener NRKs innslag vitner om manglende evne til å bruke lokale ressurser.

– Dette gjentar seg gang på gang. NRK bruker ikke lokal kompetanse og ressurser for å lage riksnyheter. Å sende et team opp fra Oslo, når man har lokale ressurser, er sløseri. Det er en fallitterklæring for NRKs distriktsoppdrag.

Han har selv jobbet en årrekke i NRK.

– Dette var også velkjent da jeg jobbet i NRK. Dette er overhodet ikke et stikk til en tidligere arbeidsgiver, men jeg er overrasket over at de ikke har endret kurs ennå.

– Helt grei reportasje

Lokalpolitiker for Venstre og doktorgradsstipendiat Jonas Stein ved UiT reagerer også på NRKs prioriteringer.

FORSKER: Jonas Stein mener NRK må bruke ressursene sine bedre.

– Noen typer journalistikk er det helt legitimt å hente inn spesialkompetanse på. Da jeg så innslaget tenkte jeg at dette var noe en hvilken som helst journalist i NRK Troms, iTromsø eller Nordlys kunne ha løst. Trolig hadde de gjort en enda bedre jobb – med tanke på lokalkunnskap.

– Det var et helt greit innslag. Jeg synes det er bra NRK lager nyheter fra Nord-Norge, men jeg lurer på hvorfor de ikke fikk reportasjen laget her, når de har et lokalkontor i byen?

Stein skrev sin masteroppgave om NRKs legitimitet blant det norske folk.

– NRK er en stor organisasjon, og det kan ofte være krevende å få logistikken til å fungere. Dette innslaget viser kanskje at det er et forbedringspotensial når det kommer til delegering av ressurser, sier Stein.

– Sløseri

Også tidligere statsråd, fylkesmann og Høyre-høvding Svein Ludvigsen kommenterte Facebook-statusen. «Må være pinlig for de på NRK Troms», skriver han.

Ludvigsen påpeker også i innlegget at det er skattebetalerne som gjennom lisensen betaler for at NRK-journaliser skal reise fra Oslo.

– Mindre viktig hvem som lager innslaget

Dagsrevysjef i NRK, Solveig Tvedt, føler seg ikke truffet av kritikken.

– Ideen om å lage denne reportasjen kom på et møte i Oslo, og et av de to reportasjeteamene vi har disponibelt dro da fra Oslo til Tromsø for å lage reportasjen.

Hun mener det er positivt å få journalister ut av hovedstaden.

NORDLYS: Innslaget som satt sinnene i kok hos flere tromsøværinger handler om den voldsomme økningen i nordlysturisme i Nord-Norge

– Reportasjeteamene skal jo ikke bare lage innslag fra Oslo. Noen ganger bruker vi distriktskontorene, men det er ikke alltid de har tid og ressurser, og da reiser vi selv.

– Spurte dere distriktskontoret i Tromsø om å lage denne saken?

– Nei, ikke ved denne anledningen, faktisk. Det er viktig at reportasjeteamene ikke bare lager saker fra Oslo, men også reiser rundt i landet og lager reportasjer.

– Det viktigste er at vi speiler landet. Det er mindre viktig hvem som lager dem, enn at vi lager gode reportasjer.

Tvedt mener NRK på Marienlyst i Oslo har et godt forhold til distriktskontoret i Tromsø.

– De er en viktig del av rikssendingene våre, sier hun.

Uenig

Fjellheim lar seg ikke overbevise av NRKs forklaring

– Ja, men herregud, de har et lokalkontor på 60–70 ansatte. Dette er et spørsmål om NRKs ressursbruk, og de må tåle å underlegges et kritisk søkelys, som alle andre som mottar offentlig støtte. NRK må bruke distriktskontorene til å fortelle nasjonal historie, ikke reportasjeteam fra Oslo, smeller han.

STILLE: NRK-redaktør i Troms Pål Hansen vil ikke uttale seg om saken, men bekrefter at distriktskontoret har kompetanse til å lage tilsvarende innslag.

NRK Troms’ regionredaktør Pål Hansen opplyser til iTromsø at NRK Troms har 31,5 ansatte i redaksjonen. På direkte spørsmål svarer han at de har kompetanse til å lage slike innslag. Han ønsker ikke å kommentere saken.