– Det viktigste er å vinne, det lærer man ganske tidlig. De som er gode tapere blir aldri gode sjakkspillere, bare se på Magnus Carlsen som et godt forbilde, sier Torbjørn Valvåg (11).

Debutanter

Til tross for svært ung alder er Torbjørn Valvåg (11) og Mads Vestby-Ellingsen (14) rutinerte sjakkspillere. Dette blir likevel en ny opplevelse.

– Det blir veldig morsomt for det blir første gangen vi får mulighet til å være med i nordisk mesterskap. Motstanden blir nok litt hardere, men vi blir ikke mer nervøs av den grunn, hevder guttene fra Tromsø sjakklubb.

Mads Vestby-Ellingsen kvalifiserte seg med å bli norgesmester i sin aldersklasse i fjor, mens Torbjørn Valvåg ble nummer to i sin klasse under norgesmesterskapet for ungdom.

– Det er ikke mange som klarer å kvalifisere seg siden det kun er de to beste i hver klasse fra Norge som får delta. At vi skal representere Norge gjør det hele ekstra stort, poengterer Valvåg og Vestby-Ellingsen.

Ulike typer

Guttene som skal reise og spille nordisk mesterskap i sjakk er ulike i væremåten. Den ene oser av selvtillit til tross for sin unge alder, mens den andre er mer ydmyk til tross for sine mange meritter.

– Det blir veldig gøy å møte nordiske land som Sverige og Danmark. Målet mitt er å slå han som er topprangert, de som er yngre enn meg og de utenlandske. Jeg har lyst til å slå alle, sier Torbjørn Valvåg (11).

Den regjerende norgesmesteren i 13-14-årsklassen er ydmyk, men han innrømmer at han ønsker å vinne det nordiske mesterskapet.

– Det er gøy å spille sjakk og jeg stortrives med det. Det overordnede målet må vel være å vinne og jeg kommer til å gjøre mitt beste for å bli nordisk mester, understreker Mads Vestby-Ellingsen (14).

Gleder seg

I år går det nordiske mesterskapet av stabelen i Drammen med ungdommens sjakkforbund som arrangør.

– Det beste med sjakkturneringene er nesten alle turene vi drar på. Det blir morsomt å reise til Drammen i helgen, men vi reiser jo for å spille sjakk, påpeker Valvåg.

Den nordiske kampen blir også viktig for ungguttene fra Tromsø.

– Det artigste blir å møte Sverige for å vise at de ikke er noe gode i sjakk. Jeg vil bevise at Norge er bedre og det er vi jo uansett, slår Valvåg fast.

– Utrolig stolt

Lederen i Tromsø sjakklubb, Jan Sigmund Berglund, hyller sine to unge elever og har stor tro på dem begge før det nordiske mesterskapet.

– Det er jo helt suverent å ha hele to spillere kvalifisert. Mads og Torbjørn er blant de fremste i sin aldersklasse, så det kommer til å bli ekstremt spennende å følge dem gjennom helgen, sier han.

Tromsø har aldri hatt en nordisk mester i sjakk, men lederen i sjakklubben er optimistisk og ser muligheter for å få en nordisk ungdomsmester denne helgen.

– Mads vant sin klasse i norgesmesterskapet i fjor. Neste steg må da være å vinne det nordiske mesterskapet og bli Tromsøs første nordiske mester, poengterer Berglund.

Debutanter: Mads Vestby-Ellingsen (14) og Torbjørn Valvåg (11) skal delta i sitt første nordiske mesterskapet. Begge har høye målsettinger og reiser til Drammen for å vinne. Foto: Anniken Vestby
Kan bli nordiskmester: Mads Vestby-Ellingsen er regjerende norgesmester i sin aldersklasse fra i fjor. Nå skal han kjempe for å bli den første nordiske mesteren fra Tromsø. Foto: Michael Jensen
Stolt leder: Jan Sigmund Berglund er leder i Tromsø sjakklubb. Han er enormt stolt over hans unge sjakkspillere som skal delta i det nordiske mesterskapet for ungdom i helgen. Foto: Michael Jensen