«Granca»-flyet var innstilt, men Tromsø-passasjerene ble ikke informert - flere ventet forgjeves i flerfoldige timer

Liss-Ingvild Julie Jensen er en av flere passasjerer som planla å sette kursen mot Gran Canaria fredag ettermiddag. Slik gikk det imidlertid ikke.

TRØBBEL: Kryssvind og tette snøbyger har ført problemer for Tromsø Lufthavn.  Foto: Jon Terje Eiterå

nyheter

Thomas Cook-flyet, som er chartret av Ving, skull e etter planen gå fra Tromsø lufthavn til Las Palmas klokken 16.50.

– Men da klokken begynte å nærme seg, ble vi informert om ny avgang klokken 18.10, og da klokken ble 18.00 fikk vi beskjed om at vi kunne hente oss matbonger fordi flyet igjen var forsinket. Ny tid var da 20.00, forteller Liss-Ingvild Julie Jensen.

Etter det hørte ikke passasjerene mer fra Ving, som har ansvaret for å holde passasjerene informert om eventuelle endringer i reiseplanen. Tiden gikk, og klokken passerte 20.00, uten at passasjerene ble informert om noe som helst. Imens fikk Jensen kontakt med bekjente om bord på flyet, som da hadde blitt omdirigert til Luleå grunnet dårlig vær i Tromsø.

Fikk ikke samme informasjon

– Vi fikk ingen informasjon, men om bord hadde de fått vite at flyet ville sette kurs mot Oslo i kveld, og at de var nødt til å overnatte der til i morgen. Jeg synes det er ganske merkelig, om ikke utrolig, at de visste så mye mer enn oss. Det må være mulig for Ving eller flyselskapet å informere oss som sitter og venter forgjeves, sier hun.

Klokken 20.30 kom det imidlertid inn ei melding på Jensens telefon fra Ving, hvor det opplyses at flyet ikke vil lande i Tromsø likevel – flere timer etter at passasjerene om bord på flyet hadde fått samme beskjed.

Viktig at ting blir rett

Kommunikasjonsrådgiver i Ving, Sophie Damsund, opplyser til iTromsø at det stemmer at flyet ikke kunne lande på Langnes grunnet dårlig vær.

– Det har nå tatt av fra Luleå og er på tur til Oslo. Det vil komme opp i morgen formiddag for å hente passasjerene som skal til Las Palmas, sier hun.

Damsund medgir at det er leit at passasjerene i Tromsø ikke har fått samme informasjon som de som er om bord i flyet.

– Samtidig er det viktig å gi riktig informasjon, og det er ikke alltid lett å ha oversikt når været er som det er. Det er nok det som har skjedd her – at man har avventet litt, sier hun.

At flyet kommer på formiddagen, viste seg dog å ikke stemme. Like etter klokken 21.30 fikk Jensen og hennes medpassasjerer beskjed om at flyet ikke vil gå før 18.00 lørdag ettermiddag.

Måtte stenge flyplassen

Det er ikke bare for Thomas Cook-flyet været har forårsaket problemer fredag kveld. Klokken 19.10 så driftssjef Svein-Idar Henriksen seg nødt til å stenge Tromsø lufthavn for å få ryddet rullebanen.

– Vi var stengt i en time. Vi har hatt relativt grimt vær her på vestsida av øya, med kryssvind og tette snøbyger. Vi ble rett og slett nødt til å kapitulere, forteller han.

Henriksen opplyser at å stenge rullebanen i en time på en fredagskveld nødvendigvis vil få store konsekvenser for flytrafikken

Så langt er det meldt om en rekke forsinkelser i både avganger og ankomster, i tillegg til flere innstillinger.

Driftssjefen utelukker at de vil bli nødt til å stenge rullebanen flere ganger i løpet av kvelden.

- Sånn er det med polare lavtrykk. Da kommer bygene inn over Kvalsundet med ti minutters mellomrom. Vi er nødt til å få ryddet unna snøen, sier han.

Flyplassen vil holde åpent for værfaste passasjerer over natten.