I perioden 2012 til 2016 har Norsk Pasientskadeerstatning (NPE) fattet vedtak i totalt 118 saker som omhandler fedmekirurgi. 33 har fått medhold, mens 85 har fått avslag. Det ble utbetalt 11 millioner kroner i erstatning for de 33 sakene, skriver NPE i en pressemelding.

Flest i offentlig sykehus

21 av søknadene gjelder erstatningssøkere fra Nord-Norge. Fire (fire avslag) fra Troms, tre (ingen avslag) fra Finnmark og tre (syv avslag) fra Nordland fikk medhold.

Av de 118 sakene som endte med medhold gjaldt 17 saker offentlig helsetjeneste, mens 16 av sakene gjelder behandling og oppfølging i denne private helsetjenesten. Totalt ble 89 av pasientene behandlet på offentlig sykehus, mens 29 ble operert i den private helsetjenesten.

– Vi har gitt avslag i 85 saker fordi vi mener at det ikke har vært noen svikt ved operasjonen og oppfølgingen av pasienten, skriver NPE i pressemeldingen.

Oppkast og diare

Ifølge pressemeldingen er det ulike årsaker som har ført til at søkerne har fått medhold. De vanligste er at operasjonen ikke ble utført etter god medisinsk praksis, komplikasjoner etter operasjonen ble ikke fulgt godt nok opp, operasjonen skulle ikke vært gjennomført fordi pasienten ikke har hatt nok body mass indeks (BMI) eller at pasienten har hatt andre medisinske utfordringer som tilsa at de ikke burde blitt operert.

Feilbehandlingen har blant annet ført til varige plager med oppkast, diare og problemer med næringsopptak. Noen har måttet fjerne milt eller magesekk, og flere har fått et forlenget sykdomsforløp. I fem av sakene døde pasientene som følge av operasjonen, ifølge pressemeldingen.