Det er hovedårsaken til at Næringsforeningen i Tromsøregionen, NFTR, har innkalt til "dialogmøte" mellom eiendomsutviklere og utbyggere på den ene siden, og kommunens plan- og reguleringsavdelinger på den andre.

– Jeg vil ikke si at det er et oppvaskmøte, men det er et behov for å bli flinkere til å snakke sammen og trekke i samme retning, sier direktør i NFTR, Nils Kristian Sørheim Nilsen.

Møtes mandag

Han har derfor invitert til møte i kjelleren på Veita førstkommende mandag.

– Vi har vært nødt til å ta tak i saken ettersom det er en frustrasjon i bransjen over det man mener er manglende forutsigbarhet, vilkårlighet og manglende respekt for mangeårige reguleringsarbeider fra kommunens side, sier Nilsen.

Toppledelsen kommer

Fra kommunens side vil avdelingsdirektør for byutvikling, Øystein Nermo, komme sammen med byggesakssjef Laila Falck og byutviklingssjef Mette Mohåg.

– Det kan nok bli litt spiss debatt i møtet. Det er en god del eksempler som nok vil bli trukket fram, sier Nilsen.

Nermo sier at møtet med bransjen både er ønsket og nødvendig sett fra kommunens side.

Behov for utbedring

– Det er absolutt et behov til stede for et slikt møte. Det er et behov til stede for en god kommunikasjon mellom kommunen og eiendomsbransjen, sier han.

Ikke minst med bakgrunn i at Tromsø kommune er helt og holdent avhengig av en aktiv eiendomsbransje for å få bygget de nødvendige boligene som Tromsø trenger.

Trenger aktiv bransje

– Vi bygger hovedsakelig funksjonsbygg i kommunal regi (skoler og lignende, red.anm.). Det er private utbyggere som står for boligbyggingen, sier Nermo.

Det er imidlertid i møtet mellom uttalte behov og gjennomført praksis som kartet ikke helt stemmer med terrenget, sier Nilsen.

– Store utbyggere som jobber nasjonalt sier at Tromsø er en veldig vanskelig by å jobbe i når det kommer til reguleringsplansarbeid, sier han.

Personavhengig og uklart

Ifølge ham er oppfattelsen i bransjen at man ikke kan være sikker på hvilke krav og bestemmelser som gjelder, og hvilke vedtak som vil bli fattet i reguleringsarbeidet fra kommunens side.

– Planarbeidet tar også veldig lang tid, og det virker som om ting er veldig personavhengig. Kommunen går helt enkelt ikke i takt internt, sier Nilsen.

Øystein Nermo på sin side sier at dette er et felles ansvar for kommunen og bransjen.

– Vi har helt klart et forbedringspotensial her, men det hviler også et ansvar på utbyggerne om at de vet hvilke krav og hvilken dokumentasjon som kreves i henhold til bestemmelsene, sier han.

Vil ha profesjonalisme

Ifølge avdelingsdirektøren er det langt mindre problemer å få godkjent planer som er godt forankret i plan- og bygningsbestemmelsene.

– Om man er trygg og komfortabel med dette og er profesjonell, så går samarbeid og reguleringsarbeid som oftest veldig greit, sier han.

Både Nermo og Nilsen tror at møtet mellom kommunen og bransjen vil være nyttig.

– Vi håper å kunne ha halvårlige møter for å bli flinkere til å samarbeide, sier Nilsen.

– Vi er avhengige av å ha et godt samspill med byggebransjen for å klare våre mål om utvikling av Tromsø, sier Nermo.

ØNSKER DIALOG: Avdelingsdirektør Øystein Nermo er positiv til å møte eiendomsbransjen for å avklare roller, oppgaver og felles utfordringer. Foto: Tom Benjaminsen