Elektroinstallatør Åge Eide i Arctic Installasjon AS har fått flere overraskelser den siste tiden. På sine mange oppdrag, kommer han over jordfeilbrytere som har sluttet å fungere.

Overoppheting og brann

– I verste fall kan det føre til overoppheting og brann. I et nytt anlegg, har hver kurs innlagt et vern. Det er ikke tilfelle i eldre boliger hvor kun én jordfeilbryteren styrer alle kursene. Når den ikke fungerer, er det fare på ferde, sier Åge Eide.

I 2002 ble det obligatorisk med jordfeilbrytereanlegg. Nå har alle nybygg denne sikkerhetsløsningen. Men når den ikke testes, kan den nå et «metningspunkt» og slutte å fungere.

Slik tester du

Ifølge Eide har alle jordfeilbrytere en testknapp merket med «T». Når denne trykkes inn, skal sikringer generelt slå seg ut.

– Skjer ikke det, kan hovedbryteren slås av og på. Er det fortsatt ingen reaksjon, må elektriker kontaktes.

– Dette har få – om noen – vært klar over. Derfor går jeg ut og retter en advarende pekefinger til alle, sier Åge Eide.

Jevnlige kontroller

Roy Inge Kristiansen i Frost Kraftentreprenør AS, et datterselskap i Troms Kraft, understreker også viktigheten av jevnlige kontroller:

– På samtlige anlegg som vi kontrollerer for kraftselskapene, blir jordfeilbryteren utløst. Samtidig opplyser vi kunden om hvor viktig det er å holde et våkent øye med bryteren.

Kristiansen erfarer at jordfeilbrytere gror fast etter en tid. Da kan de slutte å fungere.

Automatisk vern

– Vi snakker om et automatisk vern mot jordingsfeil. Det skal sørge for at en eller alle kursene blir slått ut når ting ikke fungerer som det skal. I en slik setting, skjønner alle viktigheten av at jordfeilbryteren fungerer, sier Roy Inge Kristiansen.

elektroinstallatør: Åge Eide i Arctic Installasjon Foto: Ronald Johansen / iTromsø