Ungdomsrådene hadde denne helgen opplæring i ungdomsrådsarbeid. I den sammenheng hadde de besøk av en rekke politikere.

– Det var forferdelig å vokse opp i Tromsø på 80-tallet. Det var ingenting å gjøre for ungdom, så vi drev mye gatelangs. For å få gjennomslag måtte vi aksjonere, og ungdom okkuperte faktisk et hus på brygga i Tromsø som ble et ungdomshus. Det ble røyka litt for mye rare ting der, så det ble stengt i perioder, mimrer Skandfer under sitt foredrag om hvordan man får gjennomslag.

Opplæring

Ungdomsrådet er et kommunalt rådgivende organ som skal tale ungdoms sak.

– Vi har fått opplæring i en rekke områder innen politikk og påvirkning, forteller styremedlem Sofie Lødding (18).

– Vi har lært om tale og debatteknikk av Høyres gruppeleder Erlend Svardal Bøe. Han lærte oss hvordan vi skulle bruke blikk og stemmebruk for å få folk til å følge med, forklarer hun.

Splittet ungdomsmiljø

Martin Gamst er leder i Tromsø ungdomsråd. Han mener det er en rekke utfordringer med å være ung i dag.

– Vi har en usunn prestasjonskultur. Unge lever med et enormt press. De skal ha gode karakterer, drive med idrett og ha de og de fritidsaktivitetene, i tillegg til at de må se slik og slik ut. Istedenfor å ta valg selv, blir ungdom presset til å ta valg basser på gruppetenkning eller på grunn av forventninger til voksenpersoner. Det fører til psykiske utfordringer, og de utfordringene ønsker vi å ta opp, forteller Gamst.

Han mener også Tromsø har andre utfordringer enn resten av landet.

– Som Morten nevnte i sitt innlegg, har Tromsø tradisjonelt hatt et ekstremt ungdomsmiljø. Jeg tror fremdeles vi har et splittet ungdomsmiljø som er preget av at unge i stor grad henger i egne grupperinger. Unge på Kongsbakken henger sammen, idrettsgjengene holder seg på Tromsdalen, og yrkesfaggjengene for seg. Vi håper at vi kan finne et fellesskap for ungdom på Tvibit, sier han.

Tvibit for de ressurssterke

Tvibit ble i fjor kritisert av ungdom som hadde vært på skråplanet for kun å være for ressurssterke «flinkis»-ungdom.

– Jeg forstår utfordringen. Det må vi ta innover oss, for Tvibit skal være for alle. Vi må forsøke å inkludere alle, og få dem til å føle seg hjemme på Tvibit, sier Lødding.

Tirsdag skal ungdomsrådet møte i formannskapet og fortelle byens politikere om utfordringene i Tromsø fra de unges synspunkt.

UNGDOM: Martin Gamst (18), Aurora Fykse (16) og Sofie Lødding (16) på ungdomsrådsopplæring. Foto: Martin Lægland