Varsler forsinkelser på flyplassen også i dag

Skal du til eller fra Tromsø i dag, kan det være du må belage deg på noe ekstra ventetid.

Illustrasjonsbilde fra en tidligere vinter: Jon Terje Eiterå 

nyheter

Avinor melder tirsdag morgen at været byr på utfordringer og forsinkelser i flytrafikken til og fra Tromsø. Kommunikasjonsrådgiver i Avinor, Lasse André Vangstein, utdyper ved å forklare at de sliter etter at en flyradar ble nedsnødd i går.

- Det var ikke tilrådelig å kjøre inn mot radaren på scooter slik været var i går, så vi har et lag som skal opp på fjellet og se på den nå i formiddag. Vi vet ikke hva status er for den radaren og hvor fort den kan fikses, så det er litt vanskelig å si hvor lenge disse problemene vil vedvare, sier Vangstein.

Mindre kapasitet

Uten fungerende radar i sektoren til Tromsø, må flyplassen kutte ned på kapasiteten.

- Når man ikke har en fungerende radar må flygelederne lede flyene inn kun ved hjelp fra radio og det visuelle. Da er det kun lov å ta et fly av gangen kontra 4-6 som er normalen. Utfordringen ligger dermed i at fly kommer forsinket inn til Tromsø, og så må man prøve å ta igjen forsinkelsen ved å få flyene fort opp igjen og inn i sektoren til Bodø, sier Vangstein, og legger til:

- Dette er et sikkerhetstiltak, og vi tar heller et par forsinkelser enn å gå på kompromiss med sikkerheten.

Store mengder snø

Den store mengden med snø byr også på problemer på bakken.

- Det er en kombinasjon av problemer med nevnte radar, at det er meldt ganske kraftig snøfall i dag og ikke minst alle snøen som kom i går og i natt. Det er derfor vankelig å si om vi blir å ha problemer hele dagen eller om det bedrer seg utover, sier Vangstein.

Møt som normalt

Om du skal reise fra Langnes lufthavn tirsdag, skal du møte opp til normalt avreise tidspunkt.

- Alle reisende skal møte opp som normalt, og så forholde seg til informasjon fra flyselskapet de reiser med. Det er så vanskelig å si hvem som blir rammet, og det er slettes ikke sikkert det gjelder alle. Det kan være fem minutter i noen tilfeller og en time i andre, så folk må bare forholde seg til informasjonen de får på flyplassen, avslutter Vangstein.