Vil gi malerier til Tromsø

Tromsø kommune kan få en omfattende samling malerier av en av byens mest kjente kulturpersonligheter.

TROMSØ-KUNSTNER: Sara Fabricius – eller Cora Sandel – har lagt hadnlingen i flere av sine romaner til en nordnorsk by som ligner svært på Tromsø. Nå kan et tyvetall malerier laget av henne havne i Tromsø.  Foto: ukjent

BEÆRET: Kultursjef Lisa Therese Hoen sier at det absolutt vil være interessant å ta imot bildene som er testamentert til kommunen.   Foto: Håkon Steinmo

nyheter

Barnebarnet til forfatter Sara Fabricius – eller Cora Sandel – har nemlig nylig kontaktet Tromsø kommune med tilbud om å få overta et tyvetall oljemalerier som forfatterinnen malte mens hun var virksom i Italia og Frankrike.

Testamentgave

Donasjonen er listet opp i testamentet til Fabricius sønn, Erik Jönsson, som døde i desember i fjor.

Jönssons datter, Eva Hallberg, skriver i et brev til ordfører Kristin Røymo og kultursjef Lisa Hoen, at kommunen i så fall må bekoste pakking, frakt og forsikring av maleriene.

Tromsø-forfatter

Sara Fabricius vokste opp i Tromsø fra hun var 12 år.

Hun har studert maleri hos kunstnerinnen Harriet Backer. Fabricius bodde i Paris i 15 år fra 1905 da hun var 25 år.

Kultursjef Lisa Therese Hoen sier at det er en veldig spennende gave som kommunen er tilbudt.

– Så absolutt, og i utgangspunktet er vi veldig interesserte i å ta den imot, sier hun til iTromsø.

Må sjekke

Dog må kommunen sjekke med ekspertise på konservering og frakt før man endelig kan ta på seg å hente bildene til Tromsø.

– Vi må snakke med folk som kan dette, og så skal vi se hva vi skal gjøre videre, sier Hoen.

Hun synes det er stas at kommunen har fått tilbud om å få maleriene.

– Jeg ser det som en ære at de er tenkt å bli gitt til oss, sier hun.

Vil stille ut mer Cora Sandel

Hoen sier at bildene er fra en relativt ukjent periode i Sara Fabricius liv.

– Det er fra hennes Paris-periode, og den vet vi ikke så mye om, sier hun.

Perspektivet Museum – som holder til i Fabricius barndomshjem – har lenge hatt et ønske om å vise fram mer av Fabricius kunstnerskap.

– Det kan være aktuelt at bildene havner der til slutt, sier Hoen.

Vi ønsker engasjerende debatter på itromso.no. Du er velkommen til å kommentere sakene på våre sider, men vi ber deg først lese våre retningslinjer for innlegg:

×

RETNINGSLINJER FOR INNLEGG

iTromsø gjør oppmerksom på at du er juridisk ansvarlig for dine kommentarer. Dette personlige ansvaret gjelder enten du velger å kommentere i kommentarfeltene på våre nettsider eller du skriver innlegg på våre Facebook-sider.

iTromsø ønsker en åpen, saklig og engasjerende debatt. Vi oppfordrer alle til å være saklige, vise respekt for andres meninger og å holde seg til saken. Vi fjerner fortløpende innlegg som er rasistiske, sjikanøse eller på annen måte strider mot etikk eller lovverk. Du kan varsle oss her dersom du ser innlegg du mener bryter med god debattskikk.

Alle som vil delta i debatten hos oss må skrive under eget navn. Vi forbeholder oss retten til å utestenge brukere som begår grove eller gjentatte brudd på våre retningslinjer.

nyheter