Kommunen oppretter arkitekturpris

Etter krøll i avstemmingen, ble arkitekturprisen til slutt vedtatt i kommunestyret onsdag.

SØKNAD: Gunnar Pedersen (H) ønsker å sitte i juryen som skal dele ut arkitekturprisen. Foto: Martin Lægland 

nyheter

En kommunal pris for god arkitektur har faktisk blitt vedtatt av det forrige byrådet, uten at saken ble fulgt opp. Under onsdagens kommunestyret dukket forslaget opp på nytt etter et privat forslag fra Ragni Løkholm Ramberg (Ap).

LES OGSÅ: Nå skal kommunen drives etter ny modell

Søknad

Gunnar Pedersen (H), som ved flere anledninger har kritisert bygging av høyhus i sentrum, mener at en slik pris kan være positivt for byutviklingen i kommunen.

– Vi må ha noen klarer kriterier for utdeling av prisen og vi må tenke på hvem som skal sitte i juryen. Jeg vil i den anledning nevne at jeg ganske godt kvalifisert til å sitte i en slik jury. Jeg sitter i dag i byutviklingskomiteen og har jobbet mye med byutvikling, sier Pedersen.

Også byutviklingsentusiast Morten Skandfer (V) var svært positiv til forslaget.

– I Tromsø finnes mye spennende arkitektur. Både Ishavskatedralen og biblioteket er eksempler på bygninger som ikke egentlig passer inn, men som har så høy kvalitet at de likevel bidrar med mye i byen, sier Skandfer.

– La det være en søknad fra meg også om å få sitte i komiteen, sier han.

Både Pedersen og Skandfer havnet deretter i ordklammeri om holdninger til høyhus.

– Det hjelper ikke om bygget er fint dersom det skyggelegger resten av byen, sier Pedersen.

Ikke politikere

Øyvind Hilmarsen (H) støttet forslaget, men er skeptisk til ønskene til Pedersen og Skandfer.

FAGFOLK: Øyvind Hilmarsen (H) vil heller ha fagfolk enn politikere i juryen. Foto: Martin Lægland 

– Dette er et godt forslag. Jeg tror likevel ikke politikere er best egnet til å sitte i juryen. Vi må ha uavhengige fagfolk. At høyhus blir en debatt i en slik sak illustrer dette.

– Jeg vil at det skal bygges bygg av vår tid. Derfor ønsker jeg færrest mulig politikere og flest mulig arkitekter i juryen, sier Hilmarsen.

Vedtatt

Hilmarsen fikk støtte av Frps Tor Egil Sandnes.

– La oss ikke sende de skarpeste politikerne i juryen. Vi trenger jurymedlemmer uten altfor sterke og bastante meninger, sier han som et stikk til Pedersen.

Arkitekturprisen ble til slutt enstemmig vedtatt, med unntak av Tor Egil Sandnes. Han begrunnet stemmen sin med at han fryktet at prisen kom til å skape for mye konkurranse og prestisje blant utbyggerne.