Menn er mer aktive enn kvinner

Ifølge UiT-forsker Bente Morseth viser Tromsøundersøkelsen at menn er mest fysisk aktive på fritiden.

Illustrasjonsfoto. Her ser vi Andreas Johan Lorentzen på trening.  Foto: Ronald Johansen

nyheter

Bente Morseth har sett nærmere på aktiviteten til den voksne befolkningen i Tromsø fra 1980 til 2008.

Tall fra spørreundersøkelser, gjennomført i forbindelse med Tromsøundersøkelsen, viser blant annet at kvinner er mindre fysisk aktive enn menn på fritiden sin. Hva dette skyldes er imidlertid uklart.

– Kanskje er kvinner mer ærlige når de svarer på spørreundersøkelser, sier UiT-forskeren til uit.no.

LES OGSÅ: Jobber med å finne smartere måter å bruke antibiotika på

Økning i aktivitet

Morseth har avdekket at andelen som rapporterte moderat til høy fysisk aktivitet gikk ned mellom 1980 og 2000, men begynte å stige igjen fram mot 2008.

I 2001 rapporterte 16 prosent av den voksne befolkningen at de trente regelmessig. I 2008 hadde tallet økt til 24 prosent.

– Hvorvidt dette er en reell utvikling, eller om folk har endret sitt syn på det å være fysisk aktiv, kan vi ikke si med sikkerhet, forklarer forskeren.

Morseths forskning har videre avdekket at det ikke er de slankeste av oss som er de mest aktive.

Normalvektige, altså personer med en BMI mellom 18 og 25, er også de som trenger mest, mens aktiviteten til de med lav BMI, altså de tynneste blant oss, er lavere.

Flere sitter stille på jobb

Til tross for at flere melder at de trenger regelmessig, har aktivitetsnivået på arbeidsplassen gått kraftig ned siden 1980-tallet.

I 1980 hadde 35 prosent av deltakerne i Tromsøundersøkelsen en stillesittende jobb. I 2008 var antallet 53 prosent.

Den siste Tromsøundersøkelsen ble gjennomført i fjor, og Morseth ser fram til å ta fatt på de nye tallene.

Foreløpige tall overrasker dog forskerne ved UiT. Det viser seg nemlig at tromsøværinger stadig blir tykkere, men at vektøkningen ikke påvirker blodtrykk eller kolesterol.

Vi ønsker engasjerende debatter på itromso.no. Du er velkommen til å kommentere sakene på våre sider, men vi ber deg først lese våre retningslinjer for innlegg:

×

RETNINGSLINJER FOR INNLEGG

iTromsø gjør oppmerksom på at du er juridisk ansvarlig for dine kommentarer. Dette personlige ansvaret gjelder enten du velger å kommentere i kommentarfeltene på våre nettsider eller du skriver innlegg på våre Facebook-sider.

iTromsø ønsker en åpen, saklig og engasjerende debatt. Vi oppfordrer alle til å være saklige, vise respekt for andres meninger og å holde seg til saken. Vi fjerner fortløpende innlegg som er rasistiske, sjikanøse eller på annen måte strider mot etikk eller lovverk. Du kan varsle oss her dersom du ser innlegg du mener bryter med god debattskikk.

Alle som vil delta i debatten hos oss må skrive under eget navn. Vi forbeholder oss retten til å utestenge brukere som begår grove eller gjentatte brudd på våre retningslinjer.

nyheter