NVE advarer: Betydelig skredfare i Troms

Det går mot vinterferie, og NVE råder folk om å unngå skredutsatt terreng.

Nedbør, vind og økende temperaturer fører til snøskredfare hele veien fra Saltfjellet og nord til Hammerfest. Illustrasjonsfoto: Jan-Morten Bjørnbakk / NTB SCANPIX 

nyheter

Uka før vinterferien var preget av til dels store mengder nysnø og vind. Etter noen rolige dager med klarvær, kom en ny runde med sterk nordvestlig vind og mer snø.

En enkel skiløper nok til å utløse skred

Vinden har lagt store mengder ustabil fokksnø i leområder med betydelig fare for snøskred. Belastning fra en enkel skiløper er nok til å løse ut et flakskred, skriver NVE i en pressemelding.

- Våre skredobservatører har også observert vedvarende svakt lag av kantkorn i snøen over et hardt skarelag, noe som gjør vurderingene i skredterreng mer komplisert. Det svake laget som oppsto etter en periode med mildvær og påfølgende kuldeperiode trenger noe mer tilleggsbelastning for å påvirkes, slik som eksempel ei gruppe med turgåere eller en snøskuter. Men flakskred på dette kan bli betydelig større, og dessuten kan et mindre skred i fokksnøen være det som forårsaker et større snøskred, sier Jan Arild Hansen, NVE Snøskredvarslingen, og legger til:

- Selv om været vil roe seg utover vinterferieuken med mulighet for sol og klarvær, vil fokksnøen trenge tid til å stabilisere seg. Kaldere temperaturer gjør at stabiliseringen tar mye lengre tid.

Gjør trygge valg

NVE ber folk som ferdes til fjells om å følge de ferdselsråd som det gis i snøskredvarslingen. Ved betydelig snøskredfare krever ferdsel i skredterreng solid kunnskap og erfaring i rutevalg, og god evne til å gjenkjenne skredproblem.

- Unngå skredterreng, altså terreng over 30 grader, hvor fersk fokksnø har lagt seg. Typiske tegn på skredproblemet er snø som sprekker opp rundt skiene, sier Hansen, og fortsetter:

- Se etter områder hvor vinden nylig har lagt fra seg fokksnø. De mest utsatte steder er bak rygger, i renneformasjoner og i søkk.

Følg skredvarslet

Det å ta seg i skredterreng krever god kunnskap om skredfare og kloke vurderinger både før- og underveis på tur. Bruk snøskredvarselet på varsom.no i turplanleggingen.

- Når du er på tur i skredterreng må du være bevisst på de farer dette medfører. Hvordan du håndterer dette beror på gode holdninger og kunnskap om skredfare. Et skispor i et heng er ikke ensbetydende med stabile forhold, og som skiløper ønsker man som regel å oppsøke de steder hvor det er lagt seg mest snø, sier Hansen.