Røde Kors forventer skred i Tromsø denne helga

Fagleder på området advarer skigåere, og har skjerpet beredskapen.

Rune Skrede Lund er fagleder skred i Tromsø Røde Kors Foto: Martin Lægland 

nyheter

Hovedredningssentralen melder om høy skredfare i hele Nord-Norge lørdag og søndag. Skredsituasjonen i Tromsø er uforutsigbar, og satt til kategori 3.

«Noen middels store eller store naturlig utløste skred kan forekomme», melder Hovedredningssentralen på sine nettsider, om situasjonen i Tromsø-området.

I skjerpet beredskap

Skredsituasjonen bekymrer Røde Kors sitt lokallag.

– Det er betydelig skredfare i dag og i morgen. Siden det er meldt godt vær, har vi satt hele hjelpekorpset i skjerpet beredskap. Vi forventer skred, og skiløperutløst skred kan forekomme, sier Rune Skrede Lund, fagleder skred hos Tromsø Røde Kors.

Han forventer at mange skal ut på ski i helga, da været er strålende og det er vinterferie for skoleelevene. Lund påpeker at mange tromsøværinger har mye rutine og kunnskap om skred, men dette gjelder langt fra alle.

– Det er mye fokus på forebyggende arbeid, når det kommer til skred. Mange vet at man ikke skal gå på ski i skredterreng, men heller ferdes på trygge plasser. Jeg er mest bekymret mest bekymret for de mindre erfarne, og folk som ikke tenker seg om, eller kan lese terrenget, sier faglederen.


NVE advarer: Betydelig skredfare i Troms

Det går mot vinterferie, og NVE råder folk om å unngå skredutsatt terreng.


Må kunne analysere terrenget

Lund har følgende tips til alle som skal ut på ski i helga:

– Man må være obs, og må snu hvis forholdene tilsier det. For å ferdes i skredtereng må man ha veldig høy skredkunnskap. Det er mulig å kjøre på ski i kategori 3, men man trenger å kunne analysere terrenget, sier Røde Kors’ fagleder.