Vinterferien 2017:

Går mot finvær i vinterferieuka

Selv om det helt store finværet ser ut til å utebli, kan man likevel glede seg over et stabilt vær i uka som kommer. Eneste skår i gleden får være den høye skredfaren.

VINTERFERIE: Det ser ut til at oppholdsvær og pent turvær vil prege den kommende uka.   Foto: Trond Sandnes

nyheter

Mange er sikkert lei av å måke snø nå, og fram til torsdag kan det se ut til at man slipper det.

– Mandag blir det østlig bris, selv om det kan bli opp mot liten kuling utsatte steder. Delvis skyet og pent vær, sier statsmeteorolog Ola Mellem ved Vervarslinga i Nord-Norge.


– Halve Tromsø i Krokenbakken

Selv om vinterferien ikke offisielt begynner før mandag, så mange sitt snitt til å tjuvstarte den i Krokenbakken søndag.

 

Grei vinterferieuke

Det samme kan stort sett sies om tirsdag og onsdag, selv om vindretningen blir å skifte i nordøstlig retning.

Temperaturen fram til torsdag vil ligge mellom to og ni minusgrader.

Ifølge Mellem vil det imidlertid være fare for flere snøbyger fra torsdag ettermiddag når vinden dreier mot nord. De som heller vil tro på yr.no sitt langtidsvarsel kan trøste seg med en lang rekke dager med null millimeter nedbør.

– Mot helga blir imidlertid værprognosene mer usikre, men det ser ut til å bli en grei vinterferieuke, sier Mellem.

Betydelig skredfare

Selv om været er på vinterferierendes side, bør man likevel merke seg at det for tiden er betydelig skredfare – det nest høyeste nivået – i området vårt. Det innebærer det at belastningen fra en person kan være nok til å løse ut skred i fokksnøen, og naturlig utløste skred kan forekomme. For øvrig anbefaler Varsom.no å «unngå terreng brattere enn 30 grader og holde avstand til utløpsområder.»

– Vår generelle anbefaling har alltid vært at folk skal komme seg ut i fjellene, nyte naturen, godværet og selskapet, men man må gå i terreng man behersker, sier Håkon Storhaug, leder for Tromsø Røde Kors’ skredgruppe.

Flinke i helga

Han anbefaler derfor at man begynner forberedelsene i god tid før turen.

– De fleste dødsulykker skjer faktisk ved skredfare 2–3. Grunnene til dette kan nok variere, men det kan tenkes at noen undervurderer faren. Start turforbredelsene i god tid hjemme med hjelp av oppdatert værmelding, skredvarsel og fjellvettreglene. Pakk med nødvendig utstyr og skal man på topptur må man alltid ta med sender/mottaker, spade og sondestang, oppfordrer Storhaug.

Denne helga har Tromsø Røde Kors’ hjelpemannskaper hatt ekstra beredskap på grunn av den økte skredfaren. Heldigvis uten at det har blitt behov for dem.

– Vi vil vurdere behovet av skjerpet beredskap i vinterferieuka i løpet av de nærmeste dagene. I helga har folk vært flinke og jeg synes det er kjempebra at så mange har vært på skitur denne helga, avslutter Storhaug.