Greenpeace forsøker å blokkere Rystraumen

Aksjonister fra Greenpeace klarte ikke å blokkere Rystraumen. Oljeriggen Songa Enabler er dermed på vei mot åpent hav.

Aksjonister fra Greenpeace forsøker her å stoppe oljeriggen Songa Enabler fra å forlate Tromsø.  Foto: Helge Skog

nyheter

- Det ser imidlertid ut som om oljeriggen ikke tar hensyn til båtene som har lagt seg i veien for den ute i Rystraumen.

Det melder iTromsøs reporter Helge Skog som er på plass ved Hella.

- Aksjonistene har gått ut i straumen med fire kanoer og tre lettbåter - og de vil legge seg i veien for oljeriggen slik at den ikke kan passere sundet her, sier han på telefon.

Ifølge aksjonistene Skog har snakket med er det for å hindre Songa Enabler fra å gjenoppta borevirksomheten i Barentshavet som mijøorganisasjonen ønsker å aksjonere.

- Jeg snakket som hastigst med dem før de satte ut i båtene, og de mente at fortsatt oljevirksomhet i Barentshavet var i strid med både Grunnloven og Paris-avtalen, sier Skog.

OPPDATERT: Greenpeace-aktivistene klarte ikke å hindre boreriggen Songa Enabler å passere gjennom Rystraumen mellom Kvaløya og Ryøya.

Miljøaktivistenes lettbåter og kanoer sirkulerte i vannet foran riggen, men kom til kort. Songa Enabler forflyttet seg i sine maksimale seks knops hastighet, mens båtluren ga kraftig lyd fra seg.

iTromsø ankom Straumhella like før Greenpeace-aktivistene kastet seg i sine kanoer, og fikk en kort kommentar fra en av demonstrantene, som oppga navnet Johanne:

- Vi skal prøve å hindre den oljeriggen i komme seg ut på havet. Vi skal prøve å danne en blokade med kanoer og båter. Vi ønsker ikke at de skal drille etter ny olje i nye områder, sier den unge kvinnen, og legger til:

- Vi mener at å drille etter ny olje er brudd på grunnloven, og brudd på Parisavtalen. Det har ikke blitt åpnet nye områder på tyve år, og da er det teit å gjøre dette like etter Parisavtalen.

- Du ser ikke på denne oppgaven som svært risikofylt?

- Jo, littegrann. Vi har litt dårlig tid, sier Johanne idet hun setter seg i en av de fire Greenpeace-kanoene, og padler ut i strømmen. 

Klokken 14.50 mandag ettermiddag, viser sanntidskartet til nettstedet Marine Traffic at boreriggen er på vei ut mot åpent hav.