Vil ha mobile svevestøvmålere på bussene

Bybusser utstyrt med luftmålere kan gi bedre kunnskap om luftforurensningen i Tromsø.

SPYLING: Vann er et av tiltakene mot svevestøv.  Foto: Tom Benjaminsen

nyheter

NORUT ønsker å lage et målesystem som gir mer nøyaktige og informative data om hvor mye svevestøv det er til enhver tid.

– Vi har søkt forskningsrådet om midler til å kunne måle luften flere steder, ved for eksempel å plassere luftmålere på busser. Vi har kompetanse på å visualisere data, som både publikum og myndigheter kan nyttiggjøre seg. Tromsø kommune er veldig interessert i å få regelmessige data om hvor det er forurensning, for å sette inn tiltak og se om de virker, sier seniorforsker Ellen Brox i NORUT.

LES OGSÅ: Svevestøvforskere: Tromsø svært forurenset

De har søkt Regional forskningsfond om støtte til å gjennomføre prosjektet. I dag er det målestasjoner i Hansjordnesbukta og på Tverrforbindelsen. Nobina har sagt seg villige til å stille bussene til disposisjon for luftmålere.

– Vi har snakket om å sette måleutstyr på bussene som blant annet passerer Hansjordnesbukta, sier Brox.

Vi ønsker engasjerende debatter på itromso.no. Du er velkommen til å kommentere sakene på våre sider, men vi ber deg først lese våre retningslinjer for innlegg:

×

RETNINGSLINJER FOR INNLEGG

iTromsø gjør oppmerksom på at du er juridisk ansvarlig for dine kommentarer. Dette personlige ansvaret gjelder enten du velger å kommentere i kommentarfeltene på våre nettsider eller du skriver innlegg på våre Facebook-sider.

iTromsø ønsker en åpen, saklig og engasjerende debatt. Vi oppfordrer alle til å være saklige, vise respekt for andres meninger og å holde seg til saken. Vi fjerner fortløpende innlegg som er rasistiske, sjikanøse eller på annen måte strider mot etikk eller lovverk. Du kan varsle oss her dersom du ser innlegg du mener bryter med god debattskikk.

Alle som vil delta i debatten hos oss må skrive under eget navn. Vi forbeholder oss retten til å utestenge brukere som begår grove eller gjentatte brudd på våre retningslinjer.

nyheter